Man uit Gistel riskeert jaar cel voor aanranding dochter (16) beste vriend

Redactie KW

Een 38-jarige man uit Gistel riskeert in de Brugse rechtbank een jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij de zestienjarige dochter van zijn beste vriend zou betast hebben toen zij kwam babysitten. De man ontkent in alle talen.

Op 27 juli 2019 kwam het meisje babysitten op de kinderen van F.D. in Gistel. Het toen zestienjarige meisje uit Torhout bleef er slapen, zoals dit wel vaker gebeurde. Maar omstreeks vijf uur ’s ochtends zou F.D. haar kamer zijn binnengekomen en met zijn hand onder haar pyjama zijn gegaan. “Hij ging in haar onderbroek en betastte haar achterwerk”, pleitte Christine Mussche, de advocate van het meisje en haar ouders. “Ze bevroor en deed alsof ze sliep. Na een tijdje ging hij weer weg.”

Vriendin in vertrouwen

Het meisje zweeg ’s anderendaags aan de ontbijttafel en toen F.D. haar thuis weer afzette. “Uit schaamte en omdat hij vele jaren de beste vriend was van haar vader”, vervolgde meester Mussche. “Pas twee dagen later nam ze een vriendin in vertrouwen en die zei haar dat ze het zo niet mocht laten. Hierop bracht ze haar mama op de hoogte met een briefje.”

De papa van het slachtoffer confronteerde vervolgens zijn vriend met de verklaringen van zijn dochter in een lang bericht via Messenger. “Hij schreef dat hij hem nooit meer wou zien of horen”, pleitte Mussche. “Hij vroeg hem enkel nog om ‘OK’ te antwoorden om te tonen dat hij het bericht gelezen had. Liefst 32 uur later deed hij dit dan ook. Dat hij niet meteen zijn onschuld uitschreeuwde of zich met hand en tand verdedigde tegenover die verklaringen, zie ik als een schuldbekentenis.”

Van zijn melk

Ook de procureur fronste de wenkbrauwen bij het bericht. “Bovendien waren de verklaringen van het slachtoffer altijd zeer consistent”, stelde hij. De procureur vroeg een jaar voorwaardelijke celstraf en hield daarbij rekening met het blanco strafblad van F.D. De advocate van de man ging voluit voor de vrijspraak. “Mijn cliënt ontkent de feiten met klem en het dossier bevat bovendien geen sluitend bewijs”, pleitte ze. “Het is toch merkwaardig dat de vrouw van mijn cliënt helemaal niets heeft gemerkt. En dat bericht bewijst al evenmin iets. Mijn cliënt is gewoon niet zo goed met woorden. Hij was totaal van zijn melk toen hij dat bericht kreeg.”

Ook F.D. zelf nam kort het woord. “Zij was al zo vaak komen babysitten, dus waarom zou ik dat dan plots gedaan hebben”, vroeg hij zich hardop af. De uitspraak volgt op 8 maart. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.