Man uit De Haan plant koksmes in buik van vriend ex-vriendin: rechter beveelt internering

Redactie KW

Een man uit De Haan wordt geïnterneerd wegens poging tot doodslag op de partner van zijn ex-vriendin. Björn V. stak zijn slachtoffer met een koksmes in de buik en doorboorde daarbij een nier. Volgens de verdediging ging het om wettige zelfverdediging maar de Brugse rechtbank zag dat anders. “Hij stak om te doden.”

Op 29 maart kreeg Björn V. (42) het zwaar aan de stok met zijn ex-vriendin in haar woning in De Haan. De twee hokten er ondanks hun breuk nog steeds samen en ook S.D. (56), de nieuwe partner van de vrouw, kreeg er onderdak. De ruzie ontaardde in een vechtpartij waarbij V. een koksmes plantte in de linkerzij van S.D. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar de artsen een doorboorde nier moesten verwijderen.

S.D. wou naar eigen zeggen enkel tussenbeide komen in de ruzie tussen zijn vriendin en haar ex, die zwaar gedronken had. Procureur Fauve Nowé vroeg de internering van V. “De beklaagde heeft volgens de gerechtspsychiater een mentale beperking en is ontoerekeningsvatbaar”, stelde ze.

Volgens zijn advocaat Yen Buytaert handelde V. uit wettige zelfverdediging. “Het slachtoffer beet mijn cliënt en ging boven op hem zitten”, pleitte hij. “Mijn cliënt kreeg geen adem en greep naar het mes op de salontafel. Hij stak slechts één keer en heeft hem niet willen doden, Hij belde nota bene zelf de hulpdiensten.”

Buytaert vroeg de vrijspraak voor V. en kantte zich tegen een internering. “Mijn cliënt is niet mentaal gehandicapt, maar heeft wel een drankprobleem”, stelde hij. De rechter zag dit evenwel anders. “De agressie ging duidelijk uit van de beklaagde. Van wettige zelfverdediging was geen sprake en de beklaagde stak om te doden. Dat toont de aard van de verwondingen aan. Zonder het snelle ingrijpen van de hulpdiensten was het slachtoffer overleden.”

Aan het slachtoffer kende de rechter een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro toe. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier