https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Man uit De Haan plant koksmes in buik van partner ex: parket eist internering

Redactie KW

Een 42-jarige man uit De Haan staat in de Brugse rechtbank terecht voor poging tot doodslag op de vriend van zijn ex. Het slachtoffer kreeg een koksmes in de buikstreek en verloor daarbij een nier. Het parket wil dader Björn V. interneren, maar de verdediging dringt aan op de vrijspraak: “Dit was wettige zelfverdediging.”

Op 29 maart kwam het tot een zware ruzie tussen Björn V. (42) en zijn ex-vriendin in haar woning in De Haan. De twee hokten er nog steeds samen en ook S.D. (56), de nieuwe partner van de vrouw, kreeg er onderdak sinds hij dakloos was geworden. De ruzie ontaardde in een vechtpartij waarbij Björn V. een koksmes in de linkerzij van S.D. plantte. Het slachtoffer liep een diepe steekwonde in de buikstreek op en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar de artsen een nier moesten verwijderen. “Zonder de snelle medische hulp was hij overleden”, stelde procureur Fauve Nowé.

S.D. wou naar eigen zeggen enkel tussenbeide komen in de ruzie tussen zijn vriendin en haar ex. “De beklaagde zat zijn ex weeral eens te kleineren”, stelde advocate Elise Standaert. “Mijn cliënt wist dat zijn vriendin bang van hem was.” Volgens meester Standaert kampt S.D. met zware blijvende letsels. Ze eist een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro.

Het openbaar ministerie verwees naar de bevindingen van de gerechtspsychiater. “De beklaagde heeft een mentale handicap en is ontoerekeningsvatbaar”, stelde de procureur. Ik vraag dan ook de internering. Mocht de rechtbank dit anders zien vraag ik vijf jaar cel, deels voorwaardelijk zodat de beklaagde zijn drankprobleem kan aanpakken”.

Volgens zijn advocaat Yen Buytaert handelde Björn V. uit wettige zelfverdediging. Hij stelde dat S.D. hardhandig ingreep tijdens de ruzie van Björn V. met zijn ex. “Hij beet mijn cliënt en ging boven op hem zitten”, pleitte Buytaert. “Mijn cliënt, die geen partij was voor die veel kloekere kerel, kreeg geen adem en greep naar het dichtstbijzijnde voorwerp, namelijk het mes op de salontafel. Hij heeft hem niet willen doden, anders zou hij meer dan een keer gestoken hebben en gericht hebben naar zijn nek of hart. Nota bene belde hij achteraf zelf de hulpdiensten.”

Buytaert vroeg de vrijspraak voor V. en kantte zich tegen een internering. “Mijn cliënt is niet mentaal gehandicapt, maar heeft wel een drankprobleem. Mocht de rechtbank hem niet vrijspreken, stel ik voor om probatievoorwaarden op te leggen.” De rechter doet uitspraak op 19 oktober. AFr

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.