Man uit Beernem vrijuit voor uitbuiting zwakbegaafd lief

Een 42-jarige Beernemnaar is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor de uitbuiting van zijn zwakbegaafde lief. Volgens haar advocate werd de vrouw behandeld als “huisslaafje” maar de rechter acht dit onvoldoende bewezen.

F.T. en het slachtoffer leerden elkaar eind 2015 kennen via een datingsite en hadden een kortstondige relatie. Tijdens die relatie zou F.T. de 35-jarige vrouw, die de verstandelijke capaciteiten heeft van een zevenjarig kind, geïsoleerd hebben van haar ouders en zorgverleners. Hij zou haar ook aangespoord hebben om met haar identiteitskaart geldsommen van haar rekening te halen. “Hij behandelde haar als een soort huisslaafje”, stelde haar advocate. “Hij dreigde ermee haar ouders te vermoorden als ze er iets over loste.”

Op 22 januari 2016 haalde de politie de vrouw weg van bij F.T. Haar bewindvoerder vroeg een morele schadevergoeding van 5.000 euro en de terugbetaling van de geldsommen. De procureur vroeg een jaar cel voor F.T., die eerder al eens opschorting van straf kreeg voor gelijkaardige feiten ten aanzien van een zwakbegaafde vrouw.

De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt is zelf zwakbegaafd en is mentaal niet in staat om mensen te manipuleren”, stelde ze. Volgens de advocate was de man het slachtoffer van een complot tussen de vader van zijn vriendin en de pleegvader van zijn eerdere vriendin. De procureur deed dit verhaal af als nonsens.

Of er sprake was van een complot liet de rechter in het midden. Ze oordeelde wel dat het slachtoffer stelselmatig tegenstrijdige verklaringen aflegde en er onmogelijk kan worden vastgesteld op welke momenten die waarheidsgetrouw waren en wanneer niet. Het is volgens de rechter ook niet duidelijk of het slachtoffer de geldsommen onder druk van F.T. afhaalde. De man werd dan ook vrijgesproken en de schadeclaim werd afgewezen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.