Man met Asperger krijgt opschorting na agressie tegen chauffeur De Lijn aan station Diksmuide

De feiten vonden plaats aan het station van Diksmuide. © JH
Redactie KW

Een 39-jarige man met het syndroom van Asperger is toch veroordeeld voor geweld tegen een chauffeur van De Lijn aan het station van Diksmuide. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak omdat de chauffeur hem had uitgelachen, maar de rechter achtte de feiten bewezen.

De feiten deden zich op 12 januari voor aan het station van Diksmuide. De 39-jarige J.V. uit Izegem stormde plots in volle vaart richting een bus. “Hij bonkte eerste met zijn vuisten op het raam van de bus bij de chauffeur”, schetste de procureur. “Toen die zijn raampje opende werd de chauffeur vastgegrepen aan de trui en hardhandig tegen het glas geduwd. Daarbij is zijn trui gescheurd. De man kon vijf dagen niet werken.” Er werd drie maanden cel geëist maar de advocaat van J.V. vroeg de vrijspraak en trok fel van leer.

“Schaam jullie diep, De Lijn”

Het beste bewijs was volgens de advocaat dat niemand van De Lijn zich burgerlijke partij stelde. “Dat komt omdat ze zich diep zouden moeten schamen! Mijn cliënt heeft het syndroom van Asperger en heeft daardoor zijn eigen handelingen en gedragingen, maar is eigenlijk een rustige man die liever gerust gelaten wordt. Een van zijn dwanghandelingen is een spaarverslaving. Terwijl hij wachtte op zijn bus zocht hij aan de glasbol rondslingerende flessen die hij verzamelt om het statiegeld te innen. Die chauffeur lachte hem uit en riep al treiterend of hij al iets gevonden had. Daarbij deed hij tweemaal het teken dat J.V. zot was. Daarop is hij werkelijk ontploft en naar die chauffeur toegestapt. Hij greep hem bij de trui en die scheurde onmiddellijk. Meer heeft hij niet gedaan. We vragen de vrijspraak.”

De rechter vond de feiten toch bewezen maar verleende J.V. de gunst van de opschorting. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.