Man die zetel in brand stak met Urbanus-strip krijgt opnieuw 37 maanden cel

Redactie KW

Een 48-jarige Oostendenaar is ook in beroep veroordeeld voor de bizarre brandstichting van een zetel. De man krijgt opnieuw 37 maanden effectief.

Op de binnenkoer van een appartementsgebouw in de Vaartstraat in Oostende vloog op 22 juni vorig jaar een zetel in brand. De brandweer kon verhinderen dat de vlammen oversloegen naar het gebouw. Onderzoek wees op kwaad opzet waarna bewoner T.C. (48) werd opgepakt. De man beweerde dat hij de zetel per ongeluk in brand had gestoken. Hij wou naar eigen zeggen een sigaret roken, maar omdat zijn aansteker niet meer werkte stak hij een Urbanusstrip in brand aan het gasfornuis. De brandende strip zou hij vervolgens door het raam naar buiten hebben gegooid, met de gekende gevolgen.

Brandexperts twijfelen aan dat verhaal, omdat het de dagen daarvoor flink had geregend en de zetel dus doornat moest geweest zijn. Bovendien had hij een paar dagen eerder ook al een tuinstoel in brand had gestoken op de binnenkoer. Hij had toen in de bewuste zetel naar het vuur zitten kijken. Hij kreeg in eerste aanleg 37 maanden effectief. Hij ging in beroep om een straf met uitstel onder voorwaarden te vragen om zich te laten helpen aan zijn verslaving voor speed en cannabis. “Jammer genoeg kan er door Corona geen in-takegesprek worden gevoerd vanuit de gevangenis. En vanuit Sleidinge kwam het antwoord dat mijn cliënt een jaar te oud is”, aldus zijn advocaat. Hij vraagt ook begrip voor de situatie van T.V. aangezien hij nog maar net voordien zijn moeder had verloren bij wie hij inwoonde. “De oudste zus heeft dan zonder zijn medeweten het huurcontract ontbonden en plots ging meneer op straat gezet worden.”

Het openbaar ministerie was het eens met de vraag naar een straf met uitstel. “Ik vind het raar dat de rechtbank van eerste aanleg geen oren had naar een straf met uitstel en hem maar meteen heeft weggeborgen in de gevangenis. Ik vind 37 maanden effectief in dit geval geen meerwaarde. Ik ben akkoord met een straf met uitstel onder voorwaarden, zodat meneer zich kan laten begeleiden voor zijn drugsgebruik.” Maar het hof bevestigde toch de 37 maanden effectief omdat een straf met uitstel onder voorwaarden in deze Corona-tijden moeilijk is. Het kan immers nog een tijd duren voor de naleving van de voorwaarden kunnen opgestart worden. Vandaar dat de straf werd bevestigd. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier