Man die vriendin 48 uur lang folterde vraagt lichtere straf en probeert ook van naam te veranderen in gevangenis

Redactie KW

“Zelfs in Guantanamo doen ze dat daar niet!” De procureur-generaal was niet mals voor Koen V. (35) die zijn vriendin dagenlange afranselde tot ze bijna stierf. Hij kreeg tien jaar cel voor foltering, maar ging in beroep om een lichtere straf te vragen. Intussen probeert hij in de gevangenis ook van naam te veranderen.

Toen agenten van politiezone Kouter op zaterdag 11 september 2021 omstreeks 6 uur ’s ochtends het appartement van Koen V. op de Burg in Torhout binnendrongen, wisten ze niet wat ze zagen. Op de grond voor een met bloed besmeurd bed in de slaapkamer zat een half bewusteloos meisje met dichtgemepte ogen en uitgerukte haren. Ze vertoonde blauwe plekken over het hele lichaam en bleek ook een klaplong en enkele gebroken halswervels te hebben door wurging met een riem.

Haar vriend – toen al 48 uur onder invloed van speed – was via een raam naar het dak gevlucht, waar de politie hem in de boeien sloeg. Het zwaar verminkte slachtoffer uit Diksmuide – op het moment van de feiten amper 20 jaar oud – belandde met levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis, maar overleefde de feiten. De buren hadden de politie voordien al een drietal keer verwittigd voor ruzie en nachtlawaai, maar telkens de politie aanbelde, verplichtte V. zijn vriendin te zwijgen. Na de vierde telefoon beukte de politie de deur in en dat was de redding van het meisje. Naast de talrijke breuken dreigde ze ook te overlijden door orgaanfalen van onder meer nieren en lever. Hij kreeg in eerste aanleg tien jaar cel, maar ging in beroep om een lichtere straf te vragen. “Hij verdient een zware straf, maar zijn afkomst heeft zeker een rol gespeeld”, pleitte advocaat De Kersgieter. “Hij werd van zijn vader onder meer verplicht om mee te gaan stelen. Voor hem was dat de normaalste zaak van de wereld.” De familie heeft een kwalijke reputatie in Ichtegem en Torhout, maar V. wil breken met zijn verleden. “Omdat hij niks meer met die familienaam meer wil te maken hebben, probeert hij nu vanuit de gevangenis van naam te veranderen.” Maar volgens De Kersgieter had dit ook niet moeten gebeuren. “Als hij geen drugs gebruikt, doet hij dit niet. Wanneer hij drugs neemt, gaan alle remmingen los!”

Maar de procureur-generaal twijfelt of er plaats is voor strafvermindering. “Dit waren 48 uren van ontmenselijking! Alles in haar lijf was kapot, van buiten, maar ook van binnen! Haar haar lag in de goot! Dit was middeleeuws radbraken! Zelfs in de gevangenis van Guantanamo doet men dit niet! Dit was een brutaliteit waar geen woorden voor zijn!” In zijn 30 jaar lange carrière als magistraat had de procureur-generaal slechts éénmaal zoiets gezien. “Een man probeerde de E40 te voet over te steken en er waren twee vrachtwagens over gereden, daar deden mij deze foto’s aan denken. Wanneer de agenten binnen kwamen vonden ze een hoopje, niks meer dan een hoopje!” Omdat hij afkomstig is uit een moeilijke familie en intussen is begonnen met het vergoeden van zijn slachtoffer, dringt de procureur-generaal niet aan op de maximumstraf van 15 jaar. Maar veel ruimte voor mildering ziet hij niet. “Ik schaam mij voor wat gebeurd is”, stamelde V. nog aan het einde van de zitting. Uitspraak op 1 februari. (OSM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.