Man die moeder bedreigt en zich verschanst in woning aangehouden

Jan Van Maele
Jan Van Maele Medewerker KW

Een twintiger verschanste zich dinsdagmiddag urenlang in zijn ouderlijk huis in de Rembrandtlaan in Torhout. Het waren de speciale eenheden die uiteindelijk binnen gingen en de jongeman konden overmeesteren. Hij kampt met psychische problemen en bedreigde eerst de politie met een mes. De man werd donderdag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van gewapende weerspannigheid en bedreigingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het was de moeder van de jongeman die de hulpdiensten dinsdagmiddag om 13.30 uur opbelde. Haar zoon kampt al een tijdje met psychische problemen. Hij was opnieuw over zijn toeren en had de vrouw zelfs met een mes bedreigd, in het ouderlijk huis in de Rembrandtlaan in Torhout. Ze slaagde er echter wel in om de politie te verwittigen. Enkele agenten van de politiezone Kouter haastten zich ter plaatse. Maar ook zij werden meteen met het mes bedreigd. “Daarom werd meteen de nodige procedure opgestart”, zegt Annemie Wittesaele, woordvoerster van de lokale politiezone Kouter. “Dat betekent dat de speciale eenheden ook opgetrommeld werden.”

Rolluiken naar beneden

De prille twintiger bleek al snel buiten zichzelf te zijn. Hij gooide ook met glazen flessen naar iedereen die in de buur van het huis kwam. De politie sloot de buurt dan ook hermetisch af. Niemand mocht de woonwijk binnen of buiten. De hulpdiensten wachtten de komst van de speciale eenheden af. Zij probeerden aanvankelijk om op de twintiger in te praten. Maar daar had hij maar weinig oren naar. Hij deed zelfs de rolluiken naar beneden om zich nog meer terug te kunnen trekken.

Ook de behandelende arts van de jongeman kwam ter plaatse, maar niemand slaagde er in om tot hem door te dringen. Ondertussen stonden buurtbewoners van op afstand naar het tafereel te kijken en luisteren. Zij hoorden de speciale eenheden via een luidspreker tegen de jongeman praten. “Het leek hier precies een film”, zegt een oudere vrouw uit de straat. “Die mensen wonen hier nog maar een jaar of zo. Toen ze naar hier kwamen, stak er zelfs een briefje in de bus dat de zoon des huizes gerust wou helpen met boodschappen doen als we dat konden gebruiken. En blijkbaar kon het daar toch zo escaleren. Maar goed, we kennen nooit iedereens problemen natuurlijk. Dus we gaan er ook niet over oordelen.”

Toen de speciale agenten beseften dat onderhandelen verder weinig zin had, beslisten ze om de deur in te beuken. Ze drongen zo het huis binnen en konden de jongeman overmeesteren. De ambulance werd voor de woning gereden en de twintiger werd na een tijdje naar buiten gebracht. Hij werd met de ziekenwagen weggevoerd. De man werd officieel ook opgepakt. Hij kampt alleszins met psychische problemen en was bij de politie al gekend. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd. Die heeft de twintiger donderdag aangehouden op verdenking van gewapende weerspannigheid en bedreigingen. (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.