Man die invalide brandweerman aftuigde aan Gistelse nachtwinkel hoeft niet naar de cel

Redactie KW

Een 35-jarige man uit Gistel heeft in de Brugse rechtbank achttien maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor opzettelijke slagen en verwondingen aan een invalide brandweerman.

Op 7 september 2020 stapten N.P. en zijn maat K.Q. een nachtwinkel binnen in de Hoogstraat in Gistel. De twee waren boven hun theewater en stootten enkele blikjes bier om. Toen de uitbater hen daarop aansprak, liet het duo zich racistisch uit. Een voormalige brandweerman, die invalide is, nam het op voor de uitbater maar moest dit bekopen. Toen hij de winkel verliet, werd hij door de twee mannen geschopt en geslagen. K.Q. tuigde het slachtoffer zelfs af met een flesje Corona-bier.

De brandweerman hield aan de afranseling een gapende hoofdwonde op en volgens zijn advocate was hij hierdoor helemaal terug naar af in zijn revalidatie. De man raakte destijds deels verlamd door complicaties bij een zwaar nierfalen. “Hij moest hierdoor opnieuw leren stappen”, aldus zijn advocate.

K.Q. werd na de feiten geïnterneerd. N.P. beweerde dat hij niet doorhad dat het slachtoffer invalide was maar procureur Jochen Van Aalst achtte dat niet geloofwaardig. “Het slachtoffer heeft een katheter in het achterhoofd en verplaatst zich met een driewieler”, stelde hij.

N.P., die op het moment van de feiten onder voorwaarden stond, stelde dat het slachtoffer zich bijzonder arrogant gedroeg. “Hij is een vrij struise kerel en ik had op een gegeven moment zelfs schrik van hem. Onder invloed van drank en valium heb ik volledig verkeerd gereageerd. Intussen ben ik al heel lang alcoholvrij.”

De rechter legde N.P. een resem strikte voorwaarden op. Het is niet de eerste maal dat de man veroordeeld werd voor slagen. In 2010 kreeg hij een jaar celstraf met uitstel omdat hij in Oostende zijn onderbuur van de trap duwde toen die was komen klagen over te luide muziek. Het slachtoffer overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier