Man (77) wil ontsnappen aan inbeslagname van dure Audi, scheurt weg en verwondt douanier: 6 maanden cel geëist

Redactie KW

Een 77-jarige man uit Koksijde probeerde in februari vorig jaar weg te vluchten van een douanecontrole in De Panne nadat ze zijn voertuig in beslag wilden nemen. Tijdens de vlucht verwondde hij een douanier. Jean J. riskeert nu zes maanden celstraf en ziet mogelijk zijn Audi Q2 RS, een SUV met een nieuwprijs van zo’n 50.000 euro, verbeurd verklaard. Op het proces trok hij stevig van leer tegen politie en parket.

De feiten vonden plaats op 10 februari 2020 in de De Pannelaan in Adinkerke. De douane hield controles en zag via de ANPR-camera’s dat er een voertuig, waarvan de eigenaar 6.400 euro onbetaalde boetes had open staan, voorbijreed. De Audi Q2 RS werd aan de kant gezet. Jean J. weigerde de openstaande boetes meteen te betalen waarop de douane over ging tot inbeslagname van zijn wagen, wat gewettigd is. “Bij het zien van de opgeroepen takeldienst sprong de man in zijn wagen en scheurde hij weg. Daarbij raakte een douanier gewond aan de knie, hand en heup. Hij werd aangereden tijdens de vlucht en moest wegspringen. De man was vier dagen arbeidsongeschikt”, aldus de procureur tijdens het proces.

Kort lontje

Jean J. werd uiteindelijk opgepakt en zijn wagen werd alsnog in beslag genomen, gezien die nu ook nog deel uitmaakte van het misdrijf. De man kwam voorwaardelijk vrij. “Mijnheer heeft kennelijk een kort lontje, is onder meer te lezen in zijn schrijfsels aan het parket én het feit dat hij de justitie-assistent meermaals uitschold. Dat kort lontje speelt hem duidelijk parten”, aldus het openbaar ministerie, die nog toevoegde dat de beklaagde constructies opzette met een vennootschap uit het buitenland en zijn Audi. “Zo probeert hij zijn dure Audi vrij te krijgen, gezien die aan een vennootschap zou toebehoren. Maar volgens ons maakt die deel uit van het misdrijf en moet die verbeurd verklaar worden.”

Paniekreactie

Een heel ander verhaal klonk het uit de mond van de advocaat van de beklaagde. “Volgens de verklaringen van de takelaar die net arriveerde, probeerde de douanier de autodeur open te trekken toen mijn cliënt wou wegrijden. Daarbij is hij gewond geraakt, maar dat betekent niet dat mijn cliënt hem omver wilde rijden! Uiteraard had hij nooit mogen vluchten, maar hij reageerde uit een soort paniekreactie”, aldus de advocaat. “We vragen inderdaad de vrijgave van die Audi en dat is meer dan terecht. Het voertuig staat niet op zijn naam maar op die van een vennootschap.” Jean J. stak nog een heel verhaal op in de rechtbank over grondrechten, maar dat leek niet op erg veel bijval van de strafrechter te kunnen rekenen. Vonnis op 16 maart.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.