Man (60) probeert vriendin (53) te wurgen voor ogen van haar 15-jarige zoon: 3 jaar cel geëist

Redactie KW

“Nadat haar zoon (15) in paniek de politie belde en die het appartement binnenstormde, was hij haar nog steeds aan het wurgen. De politie hoorde het bloed in haar mond gorgelen.” Het waren niet mis te verstane woorden op de Veurnse rechtbank, op het proces tegen de 60-jarige Christian B. uit Oostduinkerke. Hij stond dinsdag terecht voor een poging tot doodslag op een vriendin (53) begin dit jaar. Drie politiemannen hadden ook meer dan vijf minuten nodig om de woesteling te kunnen overmeesteren. “Hoe dan ook, zonder de koelbloedigheid van de zoon was dit fataal afgelopen voor de vrouw”, sprak de procureur.

Christian B. (60) heeft vroeger nog een relatie met het slachtoffer (53) gehad, maar die was al lang ten einde. Toch bleven ze vrienden. Hij had haar en haar zoon uitgenodigd voor een etentje in zijn appartement, op 14 januari dit jaar. “Maar op een gegeven moment kwam het tot een discussie. Hij kon zich niet beheersen en gaf haar een vuistslag in het gezicht. Hij sprong op haar, werkte haar tegen de grond en begon haar te wurgen. Haar zoontje zag alles gebeuren en belde in grote paniek de politie. Die jongen is enorm getraumatiseerd. Ook toen de politie binnenviel, was hij haar nog steeds te wurgen met gestrekte armen”, pleitte de advocate van het slachtoffer, Christel Vanhollebeke, op de rechtbank.

Gorgelend bloed

Ze vroeg de aanstelling van een deskundige om de letsels van haar cliënte te begroten. Voor de zoon eiste ze 750 euro morele schadevergoeding. “Zien hoe je moeder gewurgd wordt, is niet te onderschatten”, zei ze nog. Ook een van de drie politiemensen ter plaatse stelde zich burgerlijke partij. “Toen ze het appartement binnenstormden, hoorden ze het bloed in haar mond gorgelen. Ze probeerden hem van de dame te sleuren maar dat verliep allerminst vlot. Met drie hebben ze minstens vijf minuten nodig gehad om hem te kunnen immobiliseren, waarbij de agressor meermaals uithaalde. Als bij wonder kwam mijn cliënt er enkel met een blauw oog vanaf. We vragen een principiële morele schadevergoeding van 750 euro. Als politiemensen telkens zo behandeld worden, zullen ze dit niet volhouden tot het einde van hun carrière. We eisen een signaal, dat geweld tegen de politie niet kan”, pleitte advocate Isabelle Decoster.

Koelbloedige zoon

Het Openbaar Ministerie stelde dat Christian B. tussen de 1.87 en 2.24 promille alcohol in het bloed had op het moment van de feiten. “Het is dankzij de koelbloedigheid van haar zoon, die de helderheid had om de hulpdiensten te bellen en de situatie te schetsen, dat het slachtoffer dit overleefde”, sprak de procureur. Hij eiste drie jaar opsluiting en liet de deur op een kier voor uitstel met probatiemaatregelen rond alcoholverbod, contactverbod en zinvolle dagbesteding.

Totale black-out

De verdediging betwistte de feiten niet. “Dit is inderdaad een onsympathiek dossier en mijn cliënt betwist niet wat hem ten laste wordt gelegd, ook al kan hij zich niets herinneren van die nacht. Hij heeft een totale black-out. Wat gebeurde, is een gevolg van zijn beperkte verstandelijke vermogens en alcoholmisbruik. Volgens de gerechtspsychiater is justitiële opvolging, antabuse en een contactverbod nodig, maar we hebben niet te maken met iemand met een hoog recidivegevaar”, klonk het bij advocaat Jonas Van Oyen.

“Ze was al invalide”

“We vragen dus om een straf met uitstel en daarbij strikte voorwaarden op te leggen. Mocht hij vrijkomen, kan hij terecht bij zijn dochter in Namen. We vragen echter wel de schadevorderingen af te wijzen of sterk te milderen. Ook tegen de aanstelling van een deskundige verzetten we ons. Het mag dan wel niet netjes klinken, mevrouw was al invalide op het moment van de feiten.” Vonnis op 11 juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.