https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Man (36) heeft partner anderhalf jaar opgesloten en gefolterd, parket vraagt 3 jaar cel

©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 36-jarige man uit De Panne riskeert 37 maanden gevangenisstraf voor mishandeling, bedreiging en poging tot doodslag op zijn partner, die hij anderhalf jaar lang volledig isoleerde en domineerde. “De voorwerpen waarmee hij haar folterde, tarten alle verbeelding: glazen flessen, bezemstelen, een strijkijzer en tot slot zijn eigen handen om haar te proberen wurgen. Voor hetzelfde geld stonden we hier voor het hof van assisen”, sprak de advocate van het slachtoffer.

De relatie tussen dader en slachtoffer begon in december 2017. Aanvankelijk was de beklaagde vriendelijk en lief, maar hij begon zich telkens meer dominant en bezitterig op te stellen. Als ICT-technicus controleerde hij zijn partner voortdurend door haar locatie op te sporen. Het ging van kwaad naar erger.

Ogen uitsteken met nagels

“Ze mocht niet meer met haar vrienden en familie afspreken. Hij sloot haar op en hield haar in isolement. Wanneer hem iets niet zinde, kreeg mijn cliënte schoppen en vuistslagen. Haar lichaam had meermaals alle kleuren van de regenboog. Hij bedreigde haar met een mes en stelde dat hij haar ogen uit zou steken met de nagels van de tafelpoten, als ze ooit maar met het verhaal naar buiten zou komen. Het kwam tot een hoogtepunt in juli 2019 toen hij haar probeerde te wurgen. De foto’s van de verwondingen liegen niet. Voor hetzelfde geld stonden we hier voor het hof van assisen”, aldus de advocate van het slachtoffer op de rechtbank. Het slachtoffer kon ternauwernood ontsnappen uit de greep van haar partner.

Terreur

“Mijn cliënte heeft een enorme fysieke en psychologische terreur moeten ondergaan. Ze slaapt nog steeds amper en indien ze slaapt, heeft ze voortdurend nachtmerries. Ze is voor het leven getraumatiseerd en kan amper nog mensen vertrouwen. Ze is doodsbang voor de dag ze hem opnieuw zal ontmoeten. ‘Als je me ooit verlaat, zal ik je wel vinden’, heeft hij haar gezegd. Daarom is mijn cliënte opgelucht dat hij hier vandaag niet is op de rechtbank. Mentaal zou ze het weerzien niet aankunnen”, ging de raadsvrouw verder. Ze vroeg een ruime 10.000 euro schadevergoeding, grotendeels op moreel gebied. Ze voegde eraan toe dat de vrouw zich vandaag nog steeds psychologisch laat begeleiden door een therapeut.

“Gevaar voor maatschappij”

De procureur volgde het pleidooi van de burgerlijke partij volledig en eiste 37 maanden opsluiting. Ze sprak over een heel leugenachtige, manipulatieve man. De verhalen die hij aan zijn partner vertelde over doctoraatsstudies en werk bleken bovendien allemaal gelogen. De procureur had het ook nog over foto’s in het dossier waarbij het slachtoffer naast de blauwe plekken zelfs delen gescheurde huid had opgelopen. “ Tijdens verhoren gaf hij zijn gewelddaden deels toe, maar hij minimaliseerde vooral. Ik vraag een strenge bestraffing die het openbaar ministerie toelaat om de onmiddellijke aanhouding te vorderen”, aldus de procureur.

De beklaagde C.F. is na zijn arrestatie namelijk vrijgelaten onder voorwaarden, maar kwam niet opdagen. “Hij ontloopt elke verantwoordelijkheid en is een reëel gevaar voor onze maatschappij”, besloot de procureur. Vonnis 5 januari.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.