Man (29) die 7 maand oud dochtertje toetakelde moet niet naar cel

Redactie KW

De 29-jarige B.V. uit Koksijde is veroordeeld tot 20 maanden celstraf met probatie-uitstel omdat hij zijn dochtertje van amper 7 maanden hevig door elkaar schudde, waardoor ze het shakenbabysyndroom opliep. Het meisje raakte daarbij ernstig gewond, met bloedingen in de ogen en hersenen.

De feiten dateren nog van oktober 2019. “B.V. had de hulpdiensten gebeld omdat er iets mis was met zijn dochtertje”, ging de procureur van start op het proces in Veurne. “Het kind werd opgenomen in het Veurnse ziekenhuis maar moest in allerijl naar het UZ Gent worden overgebracht omdat haar toestand precair was. De artsen meldden dat het meisje bloedingen had in de ogen en hersenen, allicht het gevolg van geweld. Er was sprake van een shakenbabysyndroom. Bovendien vonden de artsen ook sporen van eerder geweld”, aldus de procureur. Hij eiste 20 maanden celstraf en liet de deur open voor probatie-uitstel, met als grootste voorwaarde werken aan drugsproblematiek.

Onder invloed van cannabis

“Mijn cliënt schaamt zich enorm. Hij was onder invloed van cannabis op het moment van de feiten en kreeg een stressaanval toen zijn dochtertje maar niet wou eten. Hij heeft haar door elkaar geschud, maar besefte niet eens wat hij had aangericht. Het is nooit zijn bedoeling geweest om zijn eigen kind te verwonden. Natuurlijk zijn de gevolgen ernstig”, aldus de advocaat van de beklaagde. Alle drie kinderen van B.V. zijn intussen geplaatst. “Ik wil er alles aan doen om mijn leven te beteren en mijn kinderen terug te krijgen”, sprak B.V. zelf nog geëmotioneerd op het proces. Intussen is zijn dochter al een tijdje aan de beterhand.

Niet naar cel, wel voorwaarden

De rechter sprak afgelopen dinsdag vonnis uit. B.V. werd veroordeeld tot 20 maanden celstraf en 800 euro boete, beide volledig met probatie-uitstel. Dat betekent dat hij niet naar de cel moet als hij zich aan een hele rist voorwaarden houdt. Het gaat om voorwaarden rond druggebruik en regelmatige controles daarop. Zijn kinderen blijven wel geplaatst, want daar is de strafrechter niet bevoegd voor. De vriendin van B.V. kwam haar partner steunen op het proces. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier