Lucien Annot blijft maand langer in de cel

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

In een klein sloepje op de Spuikom. En in een tentje nabij de zee. De 45-jarige crimineel Lucien Annot haalde zijn beste overlevingstechnieken boven om uit de greep van de politie te blijven. Het lukte hem vijf dagen lang. Tot hij in Gistel herkend werd.

Lucien Annot (45) uit Zandvoorde blijft een maand langer in de cel. Hij verscheen woensdagmorgen een eerste keer voor de Brugse raadkamer en die besliste – weinig verrassend – om zijn aanhouding te verlengen. De man heeft een meer dan uitgebreid strafblad en wordt nu nog eens verdacht van de moordpoging op zijn ex-vriendin en haar nieuwe partner. Zijn advocaat Elise Standaert drong dan ook niet aan op een voorwaardelijke vrijlating. “Hij beseft op dit moment ook hoe zijn kaarten liggen. En dat hij voorlopig niet op gunsten kan rekenen. Hij had zijn leven nochtans weer op orde. Maar hij beseft dat hij nu duidelijk in de fout ging”, zegt zijn advocaat Elise Standaert.

Annot staat bij de politie gekend als een voormalige crimineel. Hij was sinds 2011 op vrije voeten en afgezien van één werkstraf kwam hij nadien niet meer met justitie in aanraking. Tot hij in de nacht van 16 op 17 mei besliste om binnen te breken in een appartement in de Prinses Elisabethlaan in Bredene. Zijn ex-vriendin woonde daar sinds een drietal weken met haar nieuwe partner. Maar Annot zat na de breuk enkele maanden eerder nog met vragen.

De gewapende Annot trof er zijn ex en haar nieuwe vriend in de woonkamer aan. Het kwam al snel tot een stevig gevecht. “Ik wilde antwoorden op mijn vragen. En ik wilde hem enkel bang maken”, verklaarde hij aan de politie. “Maar het liep uit de hand. En daarbij heb ik inderdaad één schot gelost.” Het slachtoffer werd in de schouder geraakt en was nooit in levensgevaar. Ook de ex-vriendin kreeg enkele rake klappen. Maar als bij wonder vielen er geen doden.

Het kersverse koppel kon wegvluchten en de vrouw belde in paniek bij de buren aan. Ook Annot koos op dat moment het hazenpad. Hij vluchtte in de andere richting weg. Opvallend: hij deed dat met de fiets. De veertiger reed naar de Spuikom in Bredene en sprong er in het koude water in de hoop zo even onopgemerkt te blijven. Hij bleef een tijdje onder een ponton hangen en ging uiteindelijk kletsnat in een sloepje slapen.

Ondertussen was de politie massaal op zoek naar de schutter. Een zwaarbewapend eskadron viel maandagavond in zijn woning in de Zandvoordedorpstraat binnen. De verdachte was niet aanwezig, maar zou er later wel nog langs gaan. Hij ging er later die avond namelijk verse kleren halen en kwam zijn dieren eten geven. Hij nam zijn hond en een tent mee en vertrok opnieuw. De hond bracht hij bij een kennis onder en de tent gebruikte hij om te overnachten.

Lucien Annot werd uiteindelijk vrijdag in de vooravond in Gistel ingerekend. Hij was er in de buurt van een woning van een vriendin gesignaleerd. Toen de politie er binnen viel, was hij niet aanwezig. Hij verschool zich op dat moment in een leegstaand pand in de buurt. Maar de agenten hielden het huis verder in de gaten en konden de verdachte even later dan toch aantreffen. Hij verzette zich niet en werd in de boeien geslagen. “Van zodra hij gevat werd, heeft hij zijn medewerking aan het onderzoek wel degelijk verleend”, aldus zijn advocaat. (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.