Louise (25), die zeven jaar slagen kreeg van haar vriend, maakt single over partnergeweld

Tom Van Houtte

Met haar nieuwe single ‘Front row tickets’ brengt de Tieltse Louise Defauw – artiestennaam Mary Lou – het relaas van het partnergeweld waarmee ze als tiener en prille twintiger zeven jaar lang werd geconfronteerd. “Ik wil in de toekomst vermijden dat andere vrouwen in dezelfde situatie zo lang aan hun relatie blijven vastklampen.”

Louise (25), een naar Gent uitgeweken Tieltse, knoopte in het begin van het zesde middelbaar een relatie aan met een schoolgenoot. Enkele maanden later, op de 100-dagenviering, ging hij voor het eerst door het lint. “Het is de gewoonte om de donderdagnacht al door te trekken op café. Maar om 1 uur was hij stomdronken en wou hij naar huis. Ik zag dat niet zitten, waardoor hij me voor het café sloeg en schopte.”

Niemand greep in

Omstaanders keken toe, maar grepen niet in. “Misschien waren ze te verbouwereerd, maar omdat de reactie achterwege bleef, begon ik te denken dat dergelijk geweld bij een relatie hoorde”, zegt Defauw nog.

De hulplijn 1712 noteerde vorig jaar 2.011 (mogelijke) slachtoffers van partnergeweld, liefst 85 procent meer dan twee jaar geleden. In het begin kreeg Louise vrijwel wekelijks slaag. “Maar ik minimaliseerde de feiten. Het bleef ook meestal bij blauwe plekken en builen, zodat ik er nooit mee naar de dokter ging.” Haar studie Gender en Diversiteit aan de UGent zette haar echter aan het denken. “We leerden over de onderdrukking van de vrouw en hoe je je daartegen kunt verzetten, maar in mijn eigen relatie liet ik begaan… Liefde is blind, zeker?”

Vriendin brengt raad

Na een zoveelste ruzie over een banaal feit raapte Louise haar moed samen en belde ze naar een vriendin. “Haar eerste reactie zei genoeg. Ik maakte eindelijk werk van een nieuwe start. Hij dacht dat ik wel nog zou terugkeren en putte zich zoals altijd uit in excuses, waarbij het er altijd op neer kwam dat ik de ruzie had uitgelokt.”

Defauw is heel blij met de ‘front row tickets’ voor haar eigen leven. “Ik heb intussen weer iemand leren kennen. We zien wel wat het wordt. Maar als ik iets aan andere vrouwen duidelijk wil maken, dan wel dat ze zich in eenzelfde situatie niet mogen blijven vastklampen aan die relatie. Had iemand eerder dit taboe bespreekbaar gemaakt, dan was ik allicht ook geen zeven jaar bij die kerel gebleven.”

Beluister hieronder de single:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.