Lid van groep Roma krijgt 18 maanden cel voor hallucinante aanval op café in De Panne

©PeopleImages Getty Images
©PeopleImages Getty Images
Redactie KW

De 27-jarige Fernand C., deel van een groep Romazigeneurs zonder vast adres, is tot 18 maanden cel en 800 euro veroordeeld voor heel ernstige feiten van slagen en verwondingen in de zomer van 2019. In café L’Oasis in De Panne werd een klant met een fles op het achterhoofd geslagen, een andere klant belandde in coma. “Zijn tanden lagen over straat uitgesmeerd, met het tandvlees er nog aan. En dat voor een groep dat zichzelf evangelische christenen noemt”, sprak de procureur tijdens het proces.

Het was een warme, gezellige zomeravond op 15 juli 2019. Een man uit Aat zat met zijn gezin, onder wie minderjarige dochters en zonen, iets te drinken op het terras van L’Oasis. Plots stroomde een bende van een tiental Romazigeuners toe, onder wie een man met een dure Mercedes. Hij kwam aan hoge snelheid aangescheurd en parkeerde zich ostentatief voor de zaak. De Romazigeuners, naar eigen zeggen evangelische christenen, hadden een kamp opgetrokken net over de Franse grens. Ze maakten opmerkingen over betaalde seks met de minderjarige dochters van de man uit Aat en kwamen ook aan de tafel van het gezin staan.

Fles op achterhoofd

De vader probeerde zijn dochters te beschermen. Toen hij naar het toilet ging, werd hij op het achterhoofd geslagen met een fles en viel hij op de grond. Daar kreeg hij nog tal van schoppen te verduren door de groep Roma. Het slachtoffer was volgens zijn advocate bewusteloos en 42 dagen arbeidsongeschikt. “Hij is sinds de feiten enorm angstig geworden en zijn karakter is veranderd. Volgens zijn werkgever heeft hij sinds de feiten ook alle werklust verloren. De man lijdt nu aan depressies en is ook aan de fles geraakt. Je zou voor minder”, aldus de advocate.

Tandvlees op straat

Volgens het openbaar ministerie kwam nog een toevallige caféganger tussenbeide. Hem verging het veel erger. De man werd in coma geschopt. “Mijn excuses voor de harde bewoordingen die niets aan de verbeelding overlaten. De tanden van het slachtoffer lagen over de straat verspreid met het tandvlees er nog aan. Deze feiten zijn hallucinant. Het slachtoffer is voor het leven getekend en heeft anderhalf jaar na de feiten nog steeds heel ernstige letsels”, aldus de procureur. Dat slachtoffer stelde zich, onbegrijpelijk, geen burgerlijke partij en revalideert momenteel in Duitsland.

Mercedes onderschept

Na de zware slagen en schoppen verlieten de zigeuners het café vliegensvlug en bij aankomst van politie en hulpdiensten was niemand van de verdachten nog aanwezig. Onderzoek leverde wel de nummerplaat van de Mercedes op, die enkele dagen later werd gestopt toen het voertuig de politiezone binnen reed. De bestuurder werd gearresteerd. Op foto werd hij herkend door de zoon van het eerste slachtoffer, de man die met de fles werd geslagen. Maar de verdachte (27) ontkende alle betrokkenheid en werkte in geen enkel geval mee met de speurders. Onderzoek in het zigeunerkamp naar mededaders leverde niets op, gezien eveneens geen enkele medewerking. Advocaten van het kantoor van Walter Van Steenbrugge zetten bovendien alle zeilen bij om de rechtsgang te vertragen en telkens bijkomend onderzoek te vragen.

“Geen bewijs”

Volgens hen is er geen enkel objectief bewijs dat hun cliënt die avond in L’Oasis was, onder meer omdat zijn beschrijving niet voldeed aan die van de getuigen. “Men zegt dat de agressor een kop groter was dan het slachtoffer, maar hij is tien centimeter kleiner. Dat valt toch niet te rijmen met elkaar? Dat hij herkend werd door de zoon, is op niets gebaseerd. Alle andere gezichten in de fotoreeks zijn veel te verschillend en zijn geen Roma-types”, klonk het op de zitting.

Toch genoeg elementen

Hoe dan nog vond de rechter genoeg elementen in het strafdossier om de feiten bewezen te verklaren ten aanzien van Fernand C., die dus 18 maanden celstraf en 800 euro boete kreeg. Hij moet eveneens zo’n 8.000 euro schadevergoeding betalen aan de man uit Aat. Als hij dat zal betalen, is nog maar de vraag. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.