Lesbisch koppel krijgt doodsbedreigingen: “Ik klop u in mekaar tot dat je niet meer beweegt”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Een jong lesbisch koppel uit Harelbeke is eind vorige week het slachtoffer geworden van homohaat. De twintigers kregen een niet mis te verstane dreigbrief in de brievenbus waarin de afzender duidelijk aangeeft hen iets te willen aandoen. “Het is zo triest en eigenlijk ziek dat dit in 2021 in een stad als de onze gebeurt”, getuigt een van de vrouwen. “We hebben getwijfeld om de brief te delen, ergens uit schaamte. Maar we mogen ons niet verstoppen. We willen dat ook niet.”

Ze wonen er nog niet, maar toch zat er eind vorige week een dreigbrief in hun brievenbus. Een lesbisch koppel uit Harelbeke kreeg niet mis te verstane post van een homohater die de twee vrouwen met de dood bedreigde. “Mensen die verliefd worden op hetzelfde geslacht zijn zot in hun hoofd, alles voor de aandacht”, schrijft de onbekende afzender. “De kans dat wij elkaar tegen het lijf lopen is heel groot. Dat wil je niet. Want het zal onze laatste ontmoeting zijn. Ik klop u in mekaar tot dat je niet meer beweegt. Mensen zoals u verdienen het niet om te leven. Het zal voor velen een bevrijding zijn als je er niet meer bent.”

Geen idee wie brief stuurde

Wie de brief naar het koppel stuurde, is niet bekend. “Wij hebben absoluut geen idee wie tot zoiets in staat is”, getuigt een van hen. Zelf blijven ze liever anoniem. “De brief zat vorige week donderdag in de bus van het huis dat ik aan het renoveren ben. Natuurlijk is dat schrikken… Je begint je meteen vragen te stellen, begint na te denken en rond je te kijken. Mijn vriendin, maar ook onze ouders zijn bijzonder hard geraakt door wat er in die wansmakelijke brief staat geschreven.”

De brief die het jonge koppel uit Harelbeke in de bus kreeg. Niet ondertekend, afzender onbekend.© gf
De brief die het jonge koppel uit Harelbeke in de bus kreeg. Niet ondertekend, afzender onbekend.© gf

Ondanks de bedreigingen is het Harelbeekse koppel niet van plan om in te binden. “Ik vermoed – en ik hoop het ook wel – dat het enkel bij zo’n zielige brief zal blijven”, aldus het slachtoffer nog. “Anderzijds letten we sindsdien toch meer op. Het zou eigenlijk niet mogen, maar onbewust pas je je gedrag als koppel aan. We gaan wandelen op drukke plaatsen, amper hand in hand. Het is spijtig dat dat in een maatschappij als de onze nog altijd moet.”

Klacht ingediend

“Het is zo triest en eigenlijk ook ziek dat zo’n bedreigingen in 2021 in een stad als Harelbeke voorkomen”, gaat de getroffen vrouw verder. “Eerlijk? We hebben lang getwijfeld om de brief online te delen. Ergens uit schaamte. Maar na wat er vorig weekend ook in Beveren is gebeurd (een 42-jarige man werd er vermoord, vermoedelij k omwille van zijn seksuele geaardheid, red.) wilden we niet zwijgen. We hoeven ons toch niet te schamen omdat wij gediscrimineerd en bedreigd worden? We mogen ons niet verstoppen. We willen ons ook niet verstoppen. Sinds vanmiddag krijgen we enorm veel reacties, heel veel warmte en steun. Dat doet wel deugd en toont aan dat het een absolute minderheid is die zo’n zieke ideeën heeft.”

Intussen heeft het koppel ook klacht ingediend bij de politiezone Gavers, tegen onbekenden.

Burgemeester Alain Top: “Dergelijk fanatisme moeten we in de kiem smoren”

Harelbeeks burgemeester Alain Top (SP.A) is geschokt door de brief. “Het idee alleen al dat iemand van onze inwoners een dergelijke brief schrijft, vind ik niet kunnen”, zegt hij. “We moeten ons verzetten tegen elke vorm van geweld en daar valt deze brief zeker onder. Het is toch angstwekkend dat mensen met een andere overtuiging, afkomst of geaardheid met dergelijke feiten geconfronteerd worden. Harelbeke wil een warme thuis bieden aan iedereen, laat dat duidelijk zijn.”

Met het koppel in kwestie heeft de burgemeester nog geen contact opgenomen. “Al ben ik wel van plan om dat te doen”, benadrukt hij. “Al is het maar om hen een hart onder de riem te steken, want als stadsbestuur moeten we er alles aan doen om verdraagzaamheid de wereld in te sturen. Net daarom hebben we vandaag ook de regenboogvlag aan het stadhuis gehesen. In onze straten en wijken is geen plaats voor haat. Dergelijke vormen van fanatisme moeten we in de kiem smoren. In de bewuste brief staat te lezen dat Harelbeke geen plaats heeft voor mensen als hen. Wel, het is eerder omgekeerd: mensen die dergelijke zaken op papier zetten, horen hier – en nergens – thuis.” (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.