Landbouwer uit Reningelst veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Een 66-jarige landbouwer uit Reningelst is door de rechter van Ieper veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel.

De man kon het niet verkroppen dat enkele jongeren van jeugdbeweging KLJ door zijn maïsveld liepen. De man ging door het lint en vuurde een paar schoten af met zijn jachtgeweer. Gelukkig raakte niemand gewond.

Voor de leden van de jeugdbeweging is een kamp veelal een leuke gebeurtenis, maar voor de KLJ uit Zomergem was het in de zomer van 2019 toch even schrikken bij hun passage in Heuvelland. Op een zogenaamde ‘rechtdoortocht’, waarbij de jongeren rechtstreeks van punt A naar punt B trekken, kwamen ze in Reningelst bij Poperinge in een maisveld terecht.

Kampplaats

Plots hoorden ze schoten en toen ze uit veld kwamen, zagen ze de eigenaar van de mais boos met een jachtgeweer staan zwaaien. De man schoot nog eens in het groen, maar gelukkig raakte niemand gewond. De leiding van de jeugdbeweging evacueerde de jongeren en bracht hen terug naar de kampplaats. De boer werd opgepakt, maar niet aangehouden. Aanvankelijk ontkende hij alles. Nadat de speurders kruitsporen op een zakdoek vonden, gaf de boer toe dat hij zijn oud jachtgeweer had gebruikt.

De feiten bezorgden de zestiger een ticket naar de rechtbank van Ieper, waar hij werd veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel en 800 euro boete, de helft met uitstel. Meester Olivier Cattrysse, de advocaat van de boer, gaf toe dat zijn cliënt de verkeerde houding aannam in het dossier, maar dat de feiten wel niet werden geminimaliseerd.

Inbraken

“Die man is een paar keer het slachtoffer geweest van inbraken en vond het verdacht dat er mensen tussen de maïs kropen”, aldus de raadsman. “Hij had niet onmiddellijk in de gaten dat het leden van de jeugdbeweging waren. Het kwam tot een gesprek met die jongeren en mijn cliënt dacht dat daarmee de kous af was. Nadat die jonge mensen babbelden met een buurman werd de politie toch verwittigd.”

De boer ontkende wel te hebben gezegd dat het hem niet kon schelen dat iemand van die gasten zijn been verloor bij het incident. De rechter waarschuwde de man dat wat hij deed, echt niet door de beugel kan. “Ik begrijp dat je kwaad kan zijn, maar met een wapen beginnen schieten is er meer dan over. Ik hoop dat je dat beseft.”

De rechter kende de jeugdbeweging een schadevergoeding van in totaal 750 euro toe. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.