Koppel belandt daags voor verhuis in ziekenhuis na (wederzijdse?) steekpartij

Redactie KW

Straalbezopen en verhuisstress? De combinatie van beide factoren kostte een 56-jarige man uit Deerlijk op 23 oktober 2019 in Waregem bijna het leven. Hij werd met een mes in de rug gestoken door zijn toenmalige vriendin. Net als zij moest hij zichzelf ook voor de correctionele rechtbank in Kortrijk verantwoorden omdat ook de 53-jarige vrouw snijwonden in de hals opliep. “Alcohol is de duivel geweest”, vatte de advocaat van de vrouw de twee uren durende pleidooien samen.

Het koppel leerde elkaar in november 2017 kennen in een ziekenhuis in Kortrijk. Beiden waren er opgenomen voor problemen met alcohol en medicatie. Ze startten een relatie en zouden halfweg 2019 zelfs huwen. Plannen die een week voor de trouwdatum geannuleerd werden. Ze gingen dan maar wettelijk samenwonen bij D.V. in Waregem.

Op 24 oktober 2019 zouden D.V. en S.G. naar een nieuwe woning van haar in Harelbeke verhuizen. De verhuislift en –wagen waren al besteld maar zover kwam het nooit. De dag voordien, na een hele dag inpakken en voorbereiden maar ook een hele dag discussies over de inrichting van de woning en de gezamenlijke rekening en een hele dag drinken, liep het grondig fout. Na een telefoontje naar de noodcentrale trof de politie D.V. rond 23u30 in de gang van zijn woning in Waregem in een plas bloed aan. Hij had een messteek in de rug gekregen, liep een klaplong op en overleefde ternauwernood. S.G. had ook twee snijwonden aan de hals. “Ik zat op het toilet toen hij plots voor me stond en me met een mes aanviel. Ik heb me verweerd en uiteindelijk het mes in zijn rug gestoken”, aldus de vrouw. Volgens haar is de steekpartij uitgelokt, na de eerste aanval van D.V. en maandenlange vernederingen en manipulaties. Dat ze met het gezicht naar elkaar haar partner in de rug stak, werd tijdens het onderzoek en de reconstructie als onmogelijk afgedaan door de wetsdokter, net als het feit dat ze op het toilet zou zijn gesneden.

“Dat is dan ook gelogen”, aldus de verdediging van D.V. “Hij is onschuldig en is het slachtoffer geworden van een gevaarlijke, labiele vrouw, die dan ook nog eens de schuld gedeeltelijk in zijn schoenen wil schuiven”, vond zijn advocate Joke Vanbelle. “Hij heeft het gevoel dat het mes figuurlijk nog voor een tweede keer in zijn rug wordt gestoken.” Wat er volgens D.V. dan wel gebeurde? “Ik was de laatste keukenkasten aan het leegmaken en voelde plots steken op mijn linkerarm. Ik liep weg maar ze achtervolgde me en stak me in de rug. Daarna weet ik niets meer”, aldus de man. “Ik stak haar zelf niet. Ze bracht die verwondingen aan haar hals zelf toe. Ze verklaarde dat ook zelf aan de telefoon toen ze naar de hulpdiensten belde. Weliswaar nadat ze eerst haar zoon had gebeld. ‘Ik heb mezelf in de hals gesneden. Ik wil niet meer leven’, is op het klankfragment van de noodoproep te horen.”

Het koppel verbleef na de steekpartij een tijdlang in voorhechtenis. “Bijna 5 maanden”, huilde S.G. “En daarna nog in de psychiatrie. Omdat ik voor één keer voor mezelf ben opgekomen. Ik stak hem in de rug, ja, maar alleen na een eerste aanval van hem. Had ik dat niet gedaan, dan stond ik hier niet meer.” Zij riskeert 5 jaar cel, waarvan 2 jaar effectief, hij 2 jaar waarvan de periode van voorhechtenis effectief. Van geweld, manipulaties of druk tijdens de relatie was volgens hem geen sprake. “Voorwaarden om hen bij hun alcohol- en medicatieproblematiek te begeleiden zouden niet slecht zijn”, aldus nog de openbare aanklager. Beiden hadden zo’n 2 promille alcohol in het bloed op de avond van de steekpartij. Hij verhuisde ondertussen naar Deerlijk, zij naar De Haan. Sinds de steekpartij hadden ze geen contact meer. Vonnis op 22 juni. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten