Donderdag beslissing over verjaring Operatie Kelk met 68 verdachten, onder wie Roger Vangheluwe

Roger Vangheluwe.© (Foto BELGA)
Roger Vangheluwe.© (Foto BELGA)

In Operatie Kelk, het onderzoek van het federaal parket naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke Kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk, vindt donderdag een zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling plaats. Een eventuele buitenvervolgingstelling van de verdachten komt daarin niet aan bod, meldt het federale parket in een reactie op berichtgeving van de krant De Morgen die vandaag schreef dat alle 68 verdachten wellicht vrijuit zouden gaan, onder meer ook de Brugse bisschop Roger Vangheluwe bij wie kinderporno op zijn laptop aangetroffen werd.

Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief.

Daarop begon een procedureslag over die huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis, in de kantoren en in de privéwoning van (wijlen) kardinaal Danneels. Drie verschillend samengestelde KI’s beslisten achtereenvolgens dat die huiszoekingen onregelmatig waren, vervolgens dat ze perfect wettelijk waren en ten slotte dat ze toch onregelmatig waren.

In december 2012 werd ook definitief beslist dat de stukken die bij de huiszoekingen in beslag waren genomen uit het onderzoeksdossier verwijderd moesten worden. Die stukken werden jaren geleden ook al teruggegeven aan de betrokken partijen. De onderzoeksdaden die op de in beslag genomen stukken gebaseerd werden, bleven wel wettelijk en die stukken bleven wel in het dossier.

In april 2006 bleek al dat het federaal parket van oordeel was dat de strafvordering in het dossier vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn.

Intussen hebben zich vijf nieuwe burgerlijke partijen aangemeld in het dossier en die hebben gevraagd om de teruggegeven stukken opnieuw in beslag te nemen. De onderzoeksrechter in het dossier zag daar geen reden toe en wees dat verzoek af, maar de nieuwe burgerlijke partijen gingen in beroep tegen die beslissing. Het is daarover dat de KI zich donderdag moet buigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier