Jonge asielzoekers veroordeeld voor geweld in asielcentrum Koksijde

Het asielcentrum in Koksijde. © JH
Redactie KW

Twee jonge asielzoekers uit het asielcentrum van Koksijde krijgen elk acht dagen cel en 208 euro boete voor wederzijds geweld. Een man uit Eritrea en een Algerijn kregen het met elkaar aan de stok tijdens een discussie over het licht in de slaapzaal.

Op 25 oktober moest de politie Westkust voor de tweede maal in een week tijd uitrukken naar het asielcentrum van Fedasil op de luchtmachtbasis van Koksijde. Een week eerder ging het om een grote vechtpartij tussen twee etnische groepen waar drankmisbruik aan de oorzaak lag.

Licht aan en uit

Op 25 oktober ontstond een discussie tussen de 24-jarige Algerijn Rafik B. en de 24-jarige Eritreeër Tesfit N. Daarbij was eerst sprake van het gebruik van een mes, maar dat bleek niet het geval te zijn. “Er ontstond een discussie omdat die laatste de slaapzaal binnen kwam en het licht aandeed om iets te zoeken”, zegt de procureur. “In de slaapzaal zaten acht mannen waarvan een het licht onmiddellijk weer uit deed. Toen N. het licht waar aanknipte, ontstond een discussie tussen hem en B. Daarbij zijn wederzijdse slagen en verwondingen gevallen. Ik vorder voor elk een maand cel en een geldboete.”

B. liet verstek gaan en werd na het incident uit het asielcentrum gezet. N. verhuisde nadien zelf naar Brussel. “Beiden kregen nu acht dagen cel en 208 euro boete. Ze stelden zich geen burgerlijke partij tegen elkaar. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.