Jong VLD Brugge en uitbaters jongerencafés veroordelen geweld op ‘t Zand

Jong VLD Brugge en uitbaters van jongerencafés veroordelen blind geweld op 't Zand.© Davy Coghe
Jong VLD Brugge en uitbaters van jongerencafés veroordelen blind geweld op 't Zand.© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De recente feiten van zinloos geweld op en rond ‘t Zand beroeren de gemoederen in Brugge. Jong VLD Brugge en de uitbaters van de jongerencafés op ‘t Zand roepen stadsbestuur en politie om op krachtdadig op te treden. “We pleiten voor zero tolerance en snelrecht”, klinkt het.

De voorbije uren en dagen gingen filmpjes van bijzonder zware vechtpartijen onder jongeren in Brugge viraal op sociale media. Vooral de beelden van een jongeman van 24 die op ‘t zand geslagen en geschopt wordt door een 16-jarige roept heftige reacties op. De politie liet al weten dat betrokkenen onder invloed van drugs waren en intussen gearresteerd werden. Ook Jong VLD Brugge keek geschokt naar de beelden van de vechtpartijen. “De vechtersbazen klopten erop los en aarzelden niet om met volle gewicht te schoppen op het hoofd van tegenstanders die op de grond liggen. Dit is levensgevaarlijk en moet gestopt worden”, stelt voorzitter Lenny Verrecas van Jong VLD Brugge.

Snelrecht

“We vinden dat hier hard moet tegen opgetreden worden. Die jongeren moeten ook tegen zichzelf beschermd worden zodat hier geen zware verwondingen van komen of in het ergste geval doden vallen. Het toepassen van snelrecht zou hier soelaas kunnen bieden. Een duidelijk signaal is echt noodzakelijk. Dergelijke incidenten passen niet bij het imago van onze stad en kunnen zorgen voor een terugval van shoppers en toeristen; net de personen die elke Brugse handelaar en horeca-uitbater nu zo hard nodig heeft.”

Minder sociale controle

Ook de horeca-uitbaters van op ‘t Zand, in het bijzonder van de jongerencafés Ma Rica Rokk en Bras, schaarden zich achter de oproep van Jong VLD Brugge. “Nu de horeca niet open is, valt ook een groot stuk van de sociale controle op het plein weg”, stelt zaakvoerder Francis Vandendorpe van Ma Rica Rokk. “We zien steeds meer jongeren die hier op het plein samen troepen en niet veel om handen hebben. Dit is geen fenomeen van de jongste dagen alleen. Dit moet dringend in de kiem gesmoord worden. Net in deze moeilijke tijden, met het coronavirus dat nog steeds niet weg is, moet ieder negatieve beeldvorming over Brugge vermeden worden.”

Met ouders werken

Bestuurslid Matthias Vyncke van Jong VLD vindt dat ook de ouders van betrokken jongeren op het matje moeten geroepen worden. “Ik hoorde dat de burgemeester van Knokke-Heist, waar ook onlusten zijn, ook via de ouders wil werken en dat lijkt me een goed idee. De ouders mogen hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. Maar ook de geweldplegers zelf moeten het natuurlijk voelen”, aldus Matthias Vyncke. “Deze jonge boefjes moeten zien dat deze praktijken niet kunnen. We eisen échte straffen en geen gepamper. En ja, corona is voor iedereen moeilijk, maar dat mag hier niet ingeroepen worden als verzachtende omstandigheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier