Jaar voorwaardelijke celstraf voor man die zijn eigen huurappartement in Brugge in brand stak

Redactie KW

Een 56-jarige Albanees uit Blankenberge heeft voor de Brugse rechtbank een jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor opzettelijke brandstichting. Het openbaar ministerie had drie jaar cel gevraagd.

Op 15 december 2021 belde A.D. ’s avonds de politie omwille van problemen met zijn buurman in een appartementsgebouw in Jezuïetengoed in Brugge. Even later verwittigde een andere bewoner van het gebouw de hulpdiensten voor een brand. De brandweer stelde vast dat in het gelijkvloerse appartement van A.D. een matras in brand stond. Heel het gebouw hing vol rook en twaalf bewoners werden geëvacueerd. Niemand raakte gewond.

Een deskundige concludeerde dat de matras met opzet in brand was gestoken. Bewoner A.D. werd in de buurt van het gebouw aangetroffen, maar hij ontkende dat hij zijn matras opzettelijk in brand stak. Volgens de procureur waren zijn verklaringen ongeloofwaardig. “De beklaagde was door het OCMW uit zijn woning gezet”, verduidelijkte Yves Segaert-Vanden Bussche. “Tegenover de medewerkers van het OCMW had hij ermee gedreigd zichzelf in brand te steken.”

Volgens zijn advocaat had A.D. de bewuste avond zwaar gedronken en herinnert hij zich daardoor niet veel meer van de feiten. “Hij kampt met psychische problemen”, pleitte meester Carl Alexander, die vraagtekens plaatste bij het motief. “Mijn cliënt had zijn inboedel al bijna helemaal verhuisd naar zijn nieuwe woning in Blankenberge. Er zijn geen harde bewijzen dat mijn cliënt de brand stichtte.”

Meester Alexander vroeg tevergeefs de vrijspraak op basis van twijfel. A.D. gaf wel toe dat hij de matras misschien per ongeluk in brand stak met een sigaret. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier