Jaar effectieve celstraf en boete na bespuwen, krabben en bijten agent in Kortrijk

©Luc Cassiman
©Luc Cassiman
Redactie KW

Een 42-jarige gedrogeerde, dakloze en verwarde man is bij verstek door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van één jaar en een boete van 800 euro voor geweld tegen een agent en woonstschennis. De agent werd bespuwd, gekrabd en gebeten.

Halfweg november 2020 drong Marius S. op een zaterdagavond het domein rond de villa van Luc Vandenbogaerde en zijn echtgenote Thérèse op de hoek van de Gentsesteenweg en het Wikingerhof in Kortrijk binnen. “We keken door het raam en zagen een man staan”, vertelde Luc. “Hij riep luid dat we open moesten doen en bleef rondlopen. Met een kruk sloeg hij op een raam, zelfs nadat we de rolluiken naar beneden hadden gelaten. Het was redelijk beangstigend, hij hield maar niet op.”

Spuwen, krabben, bijten

Zo’n 10 minuten na de oproep van de slachtoffers snelde de politie van de zone Vlas ter plaatse. S. liet zich niet zomaar inrekenen. Een agent werd bespuwd, gekrabd, gebeten en geslagen. In de tuin en de garage van het koppel bleek hij heel wat beschadigingen te hebben aangericht. “Hij kroop over onze poort of over een omheining aan de zijkant om ons domein binnen te geraken”, aldus Luc. “Hij trok tuinverlichting uit de grond en beschadigde daarmee mijn Jaguar. Een antenne is afgekraakt, tal van krassen en zelfs putten. Ook de Alfa Romeo van mijn vrouw is wat beschadigd. Hij gooide een zwembadtrapje omver, gooide een opgerold tapijt naar buiten,… Wat hem bezielde, was niet echt duidelijk. Maar het was een nare ervaring.”

Schadevergoeding

De week nadien maakte Marius S. opnieuw amok in Kortrijk. Op zijn proces daagde hij niet op. De getroffen agent kreeg een morele schadevergoeding van 400 euro toegekend, het koppel van de woning elk 700 euro. Zij krijgen ook een schadevergoeding van 4.495 euro voor de schade die is aangebracht. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.