Incident aan nachtwinkel geen poging doodslag: twintiger ontsnapt aan drie jaar cel

Jesse D. slingerde de man heel wat racistische verwijten naar het hoofd en probeerde hem verschillende keren aan te vallen en met zijn vuisten uit te halen.©PeopleImages Getty Images
Jesse D. slingerde de man heel wat racistische verwijten naar het hoofd en probeerde hem verschillende keren aan te vallen en met zijn vuisten uit te halen.©PeopleImages Getty Images
Redactie KW

De strafrechter oordeelde dat hij niet de bedoeling had iemand te doden of uit racistische overwegingen handelde toen hij met zijn wagen op een man met Afrikaanse roots afreed. Resultaat: slechts vier maanden voorwaardelijke celstraf. Zijn ex en twee zussen die hem ter hulp schoten, zijn volledig vrijgesproken.

Op 16 maart 2019 stopte een man van Nederlandse nationaliteit met roots in Sierra Leone na zijn dagtaak nog aan een nachtwinkel in Wervik. Hij merkte op dat Jesse D. (24) het er aan de stok had met de uitbater van de nachtwinkel. “Ik ben hulpverlener bij het Rode Kruis en herken mensen met problemen door frustraties”, aldus het slachtoffer. “Daarom wou ik vermijden dat hij nog verder in de problemen kwam en probeerde ik hem te bedaren.”

Voor Jesse D. (24) uit Ledegem werkte dit als een rode lap op een stier. Hij slingerde de man heel wat racistische verwijten naar het hoofd en probeerde hem verschillende keren aan te vallen en met zijn vuisten uit te halen. Dat mislukte grotendeels, vooral omdat de Nederlander hem te snel af was en hem zelfs in een houdgreep kon houden.

Kort lontje

De openbare aanklager nam het Jesse D. vooral kwalijk dat hij met zijn bestelwagen de Nederlander nog probeerde omver te rijden. Maar de rechter vond dat hij daarmee geen bedoeling had om het slachtoffer te doden. “De combinatie van alcohol en een kort lontje, dat was vooral het probleem”, aldus D. “Ik had er net een mooie dag met een babyborrel opzitten maar had nogal wat alcohol gedronken.”

De rechter legde D. enkele voorwaarden op om aan zijn agressie- en alcoholprobleem te werken. Na het incident vloog hij een maand in de cel. Daar moet hij niet meer naar terug. Aan het slachtoffer moet hij wel een schadevergoeding van zo’n 2.500 euro betalen. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.