Hulplijn krijgt 35 procent meer oproepen van slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling in West-Vlaanderen

© Getty Images/EyeEm
© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

In 2020 kreeg hulplijn 1712 8.059 unieke oproepen over 11.305 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling. Dit is een stijging van 49 procent oproepen en 53 procent meer slachtoffers. Hiermee kreeg 1712 het hoogste aantal oproepen ooit. Voor West-Vlaanderen was er een stijging van 964 unieke oproepen in 2019 naar 1.308 in 2020, een stijging van 35 procent.

De meeste oproepen zijn telefonisch (71 procent), gevolgd door mails (18 procent) en chat (11 procent). Dankzij een verdriedubbeling van de chat- openingsuren voerde 1712 911 chatgesprekken, zes keer meer dan in 2019.

Sterke stijging van partnergeweld

1712 kreeg over 6.407 (mogelijke) slachtoffers van kindermishandeling een oproep, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2019. Voor West-Vlaanderen was de stijging niet zo groot, maar wel nog significant: van 1.044 oproepen in 2019 naar 1.192 in 2020.

Partnergeweld is de op één na meest voorkomende problematiek bij 1712. Over 2.110 (mogelijke) slachtoffers van partnergeweld kreeg 1712 een oproep, een stijging van 85 procent. 16 procent van die slachtoffers is man, 84 procent vrouw. Ook over hoog-conflictueuze scheidingen kreeg 1712 meer oproepen (428 personen, een stijging van 28procent). Bij meer dan 91 procent van de (mogelijke) slachtoffers komt het geweld in het gezin of de brede familiale context voor.

Ruimere openingsuren

Wim Van de Voorde: Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “De sterke stijging van oproepen is toe te schrijven aan verschillende factoren. Tijdens de eerste lockdown kwam er meer familiaal geweld voor en zetten meer mensen de stap naar hulpverlening. Verder zijn de openingsuren van 1712 met de helft uitgebreid. Tot slot droegen verschillende campagnes en media-aandacht bij tot de bekendheid van de hulplijn.”

Bij 49 procent van de slachtoffers is emotioneel geweld of verwaarlozing de voornaamste vorm van geweld. Bij 39 procent van de slachtoffers is lichamelijk geweld of lichamelijke verwaarlozing de voornaamste vorm van geweld, bij 11 procent seksueel geweld en bij 1 procent economisch geweld.

De meest mensen kiezen voor anonimiteit

1712 is een anonieme hulplijn. Maar liefst 71 procent koos voor anonimiteit. Bij één op de drie oproepen is de contactnemer zelf slachtoffer. Eén op de vijf contactnemers is (stief)ouder van het slachtoffer. Opvallend is dat in 2020 meer buren met 1712 contact opnamen (één op de tien). Bij de 1712 – chat is meer dan de helft van de contactnemers zelf slachtoffer. Het meer anonieme karakter van deze vorm van hulpverlening verklaart het verschil met de telefonische hulpverlening.

Nieuwe campagne

Naar aanleiding van ‘Als Je Eens Wist’, de nieuwe docureeks van Hilde van Mieghem, lanceert 1712 een campagne over partnergeweld. Gedurende een maand toont 1712 een spot op televisie en sociale media. De spot toont een koppel dat ruzie maakt in aanwezigheid van hun kinderen. De docureeks stelt de negatieve impact van partnergeweld en ‘vechtscheidingen’ op kinderen aan de kaak. Ook hierover contacteren mensen 1712. Vorig jaar kreeg 1712 over bijna 400 kinderen, betrokken bij partnergeweld of een ‘vechtscheiding’, een oproep.

“Als kinderen herhaaldelijk getuige zijn van conflicten van hun ouders heeft dit een negatieve impact op hun ontwikkeling en welzijn. Kinderen blootstellen aan partnergeweld is een vorm van kindermishandeling.”, aldus Wim van de Voorde. De nieuwe 1712 – campagne kwam tot stand dankzij steun van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.

Kindreflex

Alle Vlaamse justitieassistenten krijgen een opleiding Kindreflex, om ervoor te zorgen dat ze nooit het welzijn van de kinderen uit het oog verliezen in situaties van huiselijk geweld. Dat kondigde Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir maandag aan. “Intrafamiliaal geweld heeft een verwoestende impact op het leven van een kind. Bij mensen die als kind vier of meer keer in contact kwamen met huiselijk geweld is de kans op druggebruik 11 hoger en de kans op zelfmoordpoging meer dan 14 keer hoger. Ik zie het als een kerntaak voor de Vlaamse justitie om kinderen te beschermen en de verwoestende gevolgen van huiselijk geweld te voorkomen. Dat begint met vroege detectie van problematische situaties. Al onze justitieassistenten moeten een echte Kindreflex hebben bij alles wat ze doen, en daarvoor worden ze allemaal opgeleid en gecoacht”, luidt het bij Demir.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten