Grootouders van verongelukte Axelle (3) geven ‘niet-BOB-sleutelhanger’ aan bestuurders onder invloed

Laurens Kindt

Vanaf dit weekend pakt VIAS, het instituut voor verkeersveiligheid, uit met een opvallende campagne waarbij bestuurders die onder invloed van drank of drugs betrapt worden achter het stuur ook een sleutelhanger krijgen. Daarop zullen de namen van verkeersslachtoffers staan.

Eén van de namen is die van Axelle, het kleinkind van Frank Van Achter (56) en Marilyn Nollet (55) uit Knokke-Heist. Op 23 augustus 2015 stierf het driejarig meisje bij een verkeersongeval in Aalst. “Ze ging die dag samen met haar mama Johanna (31) naar een familiefeest in Aalst”, vertelt grootvader Frank op de campagnewebsite www.nonbob.be . “Ze stapten uit en stonden hand in hand klaar om de straat over te steken. Toen ging het mis. Een jonge chauffeur – amper 19 jaar, zonder rijbewijs en onder invloed van drank en drugs – nam het met zijn wagen mee. Metershoog. Axelleke was op slag dood, mama Johanna belandde in een zware coma maar overleefde het ook niet”, vertelt grootmoeder Marilyn.

Vijf en een half jaar na het ongeval is het verdriet bij de grootouders nog niet gesleten. En dat zal het wellicht ook nooit doen. “Meer dan de helft van mijn hart is weg”, zegt Marilyn Nollet daarover. Om bestuurders te sensibiliseren werken ze daarom mee aan de nieuwe campagne van VIAS, die dit weekend start. Normaal gezien krijgen nuchtere chauffeurs na een negatieve ademtest een BOB-sleutelhanger, nu zullen ook de bestuurders die ‘positief’ of ‘alarm’ blazen een sleutelhanger krijgen. Daarop zullen, naast die van Axelle, de namen staan van nog andere kinderen die in het verkeer het leven lieten door een chauffeur die onder invloed was. “Eén vijfde van de bestuurders blijft rondrijden onder invloed. Hen willen we bereiken. Denk aan die kinderen. Wees BOB”, besluiten Frank en Marilyn.

De niet-BOB-sleutelhangers zijn een initiatief van de VZW Ouders van Verongelukte Kinderen en VIAS. Bestuurders die hem krijgen, kunnen hem gratis inruilen voor een online sensibiliseringscursus bij VIAS. De sleutelhangers worden vanaf komend weekend uitgedeeld, aangezien het dit weekend het ‘Weekend Zonder Alcohol’ is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.