Gistelnaar die bloedbad aanrichtte met zakmes riskeert zes jaar cel

De feiten werden gepleegd met een uitklapbaar Zwitsers zakmes.© gf
De feiten werden gepleegd met een uitklapbaar Zwitsers zakmes.© gf
Redactie KW

Een 41-jarige man uit Gistel riskeert in de Brugse rechtbank zes jaar celstraf voor poging tot doodslag. Tijdens een dronkenmansruzie stak hij een 34-jarige dorpsgenoot zeven keer met een zakmes en raakte daarbij een slagader. “Het bloed spoot in het rond zoals in de films.”

Op 7 september vorig jaar kreeg Stefaan K. het zwaar aan de stok met N.P. in het appartement van zijn onderbuurvrouw in Gistel. Waarover de ruzie precies ging, is tot op vandaag onduidelijk. Wel is duidelijk dat er drank en drugs in het spel waren en dat de 41-jarige Gistelnaar tijdens het gevecht stevig uithaalde met zijn Zwitsers uitvouwbaar zakmes.

Hij stak N.P. zeven keer in de borst, buik en hals. “Hij raakte daarbij een slagader waardoor de woning in een bloedbad herschapen werd”, pleitte Vicky Eeckhout, de advocaat van het slachtoffer. “Mijn cliënt verloor 1,2 liter bloed, zowat een vierde van het totale bloedvolume in zijn lichaam.”

Gevaar voor maatschappij

Het 34-jarige slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht al na een vijftal dagen opnieuw naar huis. Volgens meester Eeckhout staat het vast dat K. haar cliënt wou doden. “Hij viseerde de vitale delen en is pas gestopt met steken toen de vriend van mijn cliënt tussenbeide kwam”, pleitte ze.

“Volgens de getuigen spoot het bloed in het rond, zoals in de films”

“Bovendien had hij dat mes al bij zich toen hij het appartement betrad en hij was duidelijk van plan om het te gebruiken. Hij mag dan ook van geluk spreken dat hij niet terechtstaat voor poging tot moord. De beklaagde werd al meermaals veroordeeld voor bezit van een mes en is een gevaar voor de maatschappij.”

Procureur Joke Vandegehuchte sloot zich grotendeels aan bij het pleidooi van meester Eeckhout en vroeg zes jaar effectieve celstraf voor K. “Volgens de getuigen spoot het bloed in het rond, zoals in de films”, schetste ze de feiten. “De beklaagde werd al talrijke keren veroordeeld voor onder meer drugs, wapens, afpersing en slagen.”

Nachtwinkel

In de versie van de verdediging ging de agressie uit van N.K. “Het slachtoffer en zijn vriend hadden eerder die avond een man in elkaar getimmerd in een nachtwinkel”, stelde meester Koen Stubbe. “Zwaar opgefokt en fier over wat ze gedaan hadden trokken ze naar de onderbuurvrouw van mijn cliënt om nog een joint te roken. Op vraag van die vrouw kwam mijn cliënt lange sigarettenblaadjes brengen. Er ontstond een discussie waarbij het slachtoffer als eerste uithaalde met zijn vuisten.”

Volgens Stubbe werd N.P. door zijn vriend meegetrokken naar de keuken maar bedaarde hij niet. “Hij ging mijn cliënt nog een tweede keer te lijf terwijl die rustig in de zetel lag. Hij ging bovenop hem zitten en takelde hem toe met vuistslagen. In paniek heeft mijn cliënt dat mes genomen en is hij in het wilde weg beginnen uithalen, zonder te willen doden. Dit was wettige zelfverdediging waardoor de vrijspraak zich opdringt. Op zijn minst was er sprake van uitlokking. Hij heeft dat mes trouwens altijd bij zich, bijvoorbeeld om een fles wijn te openen.”

Stefaan K., die sinds de feiten in de cel zit, bood op het einde van de pleidooien zijn excuses aan. De uitspraak volgt op 25 mei. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.