Gistelnaar die bloedbad aanrichtte met zakmes krijgt twee jaar cel: “Feiten werden uitgelokt”

Redactie KW

Een 41-jarige man uit Gistel heeft in de Brugse rechtbank twee jaar effectieve celstraf gekregen voor poging tot doodslag. Tijdens een dronkenmansruzie stak hij een dorpsgenoot zeven keer met een Zwitsers zakmes en raakte daarbij een slagader. Het parket had zes jaar cel gevraagd, maar volgens de rechter werden de feiten uitgelokt.

Op 7 september vorig jaar kreeg Stefaan K. het zwaar aan de stok met N.P. (34) in het appartement van zijn onderbuurvrouw in Gistel. Onder invloed van drank en drugs haalde K. zeven keer uit met een Zwitsers zakmes en verwondde het slachtoffer aan de borst, buik en hals. “Hij raakte daarbij een slagader waardoor mijn cliënt liefst 1,2 liter bloed verloor”, pleitte de advocate van het slachtoffer. “De woning werd in een bloedbad herschapen. De beklaagde viseerde vitale delen is pas gestopt toen de maat van mijn cliënt tussenbeide kwam.”

N.P. werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht al na vijf dagen weer naar huis. De procureur vroeg zes jaar effectieve celstraf voor K. en verwees daarbij naar zijn talrijke eerdere veroordelingen voor verboden wapenbezit, drugs, afpersing en slagen. De man werd meteen na de feiten opgepakt en zit sindsdien in voorhechtenis.

Volgens de verdediging ging de agressie uit van N.P. en was er sprake van wettige zelfverdediging. “Het slachtoffer en zijn maat hadden eerder die avond al een man in elkaar getimmerd in een nachtwinkel”, pleitte meester Koen Stubbe. “Ze waren zwaar opgefokt en wilden nog een joint roken. Mijn cliënt kwam op vraag van zijn onderbuurvrouw sigarettenblaadjes brengen en er ontstond een ruzie waarbij het slachtoffer als eerste met zijn vuisten uithaalde. Even later ging het slachtoffer in de zetel boven op mijn cliënt zitten en takelde hem zwaar toe met vuistslagen waarop mijn cliënt in paniek naar dat mes greep. Hij stak in het wilde weg, zonder te willen doden.”

Volgens de rechter bewijzen de aard van de verwondingen en het aantal messteken dat K. het slachtoffer wel degelijk wou doden. “Van wettige zelfverdediging was geen sprake. De beklaagde had klaarblijkelijk de handen vrij omdat dat mes te nemen en open te plooien. Hij kon dus ook proberen om de slagen af te weren. Die onophoudelijke slagenregen valt ook niet te rijmen met het feit dat hij slechts één verwonding opliep, namelijk een blauw oog”.

De rechter oordeelde dat er anderzijds wél sprake was van uitlokking als verzachtende omstandigheid. Hij stelde het slachtoffer daarom voor de helft aansprakelijk voor zijn opgelopen verwondingen. Stefaan K. zal dus slechts de helft van de schade moeten vergoeden. Die moet evenwel nog definitief begroot worden. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.