Geen straf voor Blankenbergse vrouw die vleesmes in buik agressieve partner plantte: “Hij lokte de feiten uit”

Redactie KW

Een 34-jarige vrouw uit Blankenberge heeft in de Brugse rechtbank opschorting van straf gekregen voor poging tot doodslag op haar partner. De vrouw stak de man met een vleesmes in de buik tijdens een zoveelste ruzie. “Van wettige zelfverdediging was geen sprake, maar het slachtoffer heeft de feiten wel uitgelokt door zijn agressie”, oordeelde de rechter. De man kreeg zelf zes maanden cel voor partnergeweld.

Op 20 september 2017 stak K.V. haar toenmalige vriend tijdens een hevige ruzie in hun woning in Blankenberge met een groot vleesmes in de buik. Toen de hulpdiensten haar even later voor de woning aantroffen met het bebloede mes in de handen verklaarde ze meteen dat ze haar partner, N.V. (35) uit Melle, uit angst had neergestoken. De twee hadden sinds 2016 een turbulente relatie met partnergeweld als rode draad. Druggebruiker K.V. gaf zelf toe dat hij zijn vriendin geregeld sloeg. “Het is mijn schuld dat ze gestoken heeft”, verklaarde hij in het ziekenhuis.

Over wat er die avond precies gebeurd was liepen de versies van de twee uiteen, maar volgens de procureur staat het vast dat K.V. haar vriend wou doden. “Het lemmet van 20 centimeter was tot zeven centimeter ver bebloed”, stelde hij. “Het raakte de lever en het slachtoffer moest een spoedoperatie ondergaan.”

Toch drong advocaat de advocaat van K.V. aan op de vrijspraak. “Mijn cliënte zat in een toxische relatie en wilde haar vriend helpen met zijn verslaving”, pleitte meester Kris Vincke. “De avond van de feiten kreeg ze een lege fles gin naar het hoofd gesmeten. Die spatte uiteen tegen de muur waarop hij dreigend een scherf opraapte en een kettinkje met een grote emotionele waarde van haar hals rukte.”

Volgens Vincke greep K.V. uit angst naar een mes dat op de keukentafel lag om citroenen te snijden. “Ze vroeg hem om te kalmeren, maar hij kwam als een briesende leeuw op haar afgestormd en kreeg het mes in de buik. Als dat geen wettige zelfverdediging is, dan is het op zijn minst uitlokking”, besloot hij.

De advocate van N.V. stelde dat de ruzies steevast werden uitgelokt door de ziekelijke jaloezie van K.V. “De avond van de feiten was dat niet anders”, pleitte meester Nathalie Brys. “Uit frustratie heeft mijn cliënt inderdaad een fles tegen de muur gegooid, maar hij heeft nooit gedreigd met een scherf. Toen hij terugkeerde van het toilet stond ze hem in de woonkamer op te wachten met dat mes. Hij is zeker niet op haar afgestormd.”

De rechter oordeelde dat K.V. haar partner wou doden en dat er van wettige zelfverdediging geen sprake was. “Het is ongeloofwaardig dat het slachtoffer in de keuken op de beklaagde kwam afgestormd. In de keuken lag geen druppel bloed, terwijl er in de woonkamer een plas bloed lag. Bovendien heeft de beklaagde na de feiten meteen verklaard dat ze een voorwaartse steekbeweging had gemaakt. Anderzijds heeft het slachtoffer de feiten wel uitgelokt door zijn agressieve en dreigende houding.”

K.V. zat na de feiten een tiental dagen in voorhechtenis. Omdat haar voorwaardelijke vrijheid positief verliep en omdat ze nog een blanco strafregister heeft stuurde de rechter haar niet terug naar de cel. Aan N.V. moet ze wel 7.600 euro schadevergoeding betalen. N.V., die eerder al twee correctionele veroordelingen opliep, kreeg op zijn beurt zes maanden cel voor partnergeweld en moet 1.000 euro morele schadevergoeding betalen aan zijn ex. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.