Gedetineerde takelt in Brugse gevangenis cipier toe met deksel van waterkoker

Een gedetineerde die in de Brugse gevangenis een cipier toetakelde met het deksel van een waterkoker riskeert tien maanden bijkomende celstraf.

Op 9 december vorig jaar ging het slachtoffer samen met een collega eten brengen naar de cel van Abdourahim C. (40). Die begon aan de maaltijdkar te rammelen, greep plots het deksel van een waterkoker en sloeg hiermee tegen het hoofd van het slachtoffer. De cipier belandde in het ziekenhuis waar zijn wonde met zeven nietjes gehecht werd. De man was vier weken werkonbekwaam.

Volgens de verdediging was er sprake van een vete tussen C. en de cipier. “Mijn cliënt zat destijds op de afdeling Hoge Veiligheid”, pleitte advocate Annelien Welvaert. “Hij werd daar door bepaalde cipiers gepest. Zo weigerden ze mijn cliënt zijn medicatie te geven. Ze gingen hun boekje zwaar te buiten.”

Toen de sectie Hoge Veiligheid werd gesloten kwam A.C. terug in een gewone afdeling terecht. “De directie had hem beloofd dat hij niet meer in contact zou komen met die cipiers”, vervolgde meester Welvaert. “Maar toen een van hen plots tóch voor zijn neus stond, sloegen de stoppen door”.

A.C. liep eerder al talrijke veroordelingen op voor geweld, diefstal en wapens. De man werd in januari overgebracht naar de gevangenis van Gent en in april werd hij veroordeeld voor vernielingen in de Brugse gevangenis. Zijn advocate vroeg de rechter om daar rekening mee te houden en A.C. geen bijkomende straf meer op te leggen. De cipier vroeg een schadevergoeding van 1.500 euro. De uitspraak volgt op 21 januari.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.