Fransman riskeert 3 jaar cel voor poging doodslag op politievrouw

Redactie KW

Een 20-jarige Fransman uit Roubaix riskeert 3 jaar cel wegens een poging tot doodslag op een politie-inspectrice van de lokale politie Spoorkin. De bestuurder, die vluchtte met de wagen omdat hij geen rijbewijs had, bleek er geen moeite mee te hebben om de vrouw gewoonweg van de baan te maaien in Veurne.

De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem, Lo-Reninge) kreeg op 25 april de melding van een voertuig dat aan hoge snelheid over de N8 aan het stuiven was, van Ieper richting Veurne. De achtervolging was reeds ingezet door de collega’s uit Ieper. De politie Spoorkin merkte het voertuig op aan het kruispunt van de Nieuwe Herberg in Alveringem en zette eveneens de achtervolging in. Maar stoppen was kennelijk niet het plan van de Fransman achter het stuur.

Minimumstraf

Plots reed C.H. de Knollestraat in Avekapelle (Veurne) in. Een politieauto parkeerde zich dwars, verderop in de Knollestraat, om de dollemansrit te beëindigen. Een politie-inspectrice stond naast het voertuig om de bestuurder aan te manen te stoppen. “Maar de man reed aan volle snelheid verder. Hij stevende recht op de politievrouw af. Ze kon ternauwernood wegspringen en hij passeerde rakelings langs haar. Deed ze dat niet, was ze aan volle snelheid aangereden. De feiten zijn overduidelijk een poging tot doodslag. Dat de vrouw kon sterven, had de man als risico aanvaard. Ik vorder de minimumstraf: 3 jaar cel”, sprak de procureur op het proces. De Fransman werd verderop ingerekend nadat hij in de gracht reed. Hij vluchtte nog eventjes te voet.

Aanslag op leven

De politievrouw eiste 3.500 euro morele schadevergoeding op het proces. “Ze heeft enorm veel geluk gehad, dat ze nét op tijd weg sprong. De beklaagde verklaarde achteraf dat hij nog genoeg ruimte had om te passeren, maar dat klopt gewoonweg niet. Het geweld tegen de politie neemt telkens toe. Van daar deze principiële vordering”, aldus de advocate van de politievrouw. “Ze is al 32 jaar politieagente en heeft zich nog nooit eerder burgerlijke partij moeten stellen. Deze aanslag op haar leven heeft een enorme indruk achtergelaten op haar, ook al is ze erg goed opgevangen in het korps”, besloot de raadsvrouw.

Kat gestuurd

De beklaagde zelf liet verstek, wat overigens nooit in goede aarde valt bij de rechtbank. Zo kan enige mildheid of een straf met uitstel wel vergeten worden. De man sloeg overigens op de vlucht omdat hij geen rijbewijs had. Franse inwoners die in het buitenland veroordeeld worden, ontsnappen namelijk niet aan het puntensysteem in eigen land. Vonnis 5 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier