Fietser (19) krijgt pistool tegen het hoofd tijdens overval in Oostends park: “Hij is voor het leven getraumatiseerd”

Redactie KW

Een twintigjarige Oostendenaar riskeert in de Brugse rechtbank 37 maanden effectieve celstraf voor een reeks brutale overvallen. Hamza T. maakt deel uit van een jongerenbende die in het Maria Hendrikapark in Oostende een fietser bedreigde met een pistool. “Mijn cliënt is voor het leven getraumatiseerd”.

Op 19 september vorig jaar omstreeks 17 uur werd een negentienjarige fietser in het Maria Hendrikapark in Oostende staande gehouden door een zestal in het zwart geklede en gemaskerde jongeren met kaptruien. Hij werd meegenomen naar een vijver waar hij een pistool tegen het hoofd kreeg. Hierop moest hij zijn bezittingen afgeven: een polshorloge van 300 euro en 250 euro cash.

“Mijn cliënt was compleet in shock en is voor het leven getraumatiseerd”, pleitte de advocate van het slachtoffer. “Hij wordt geplaagd door nachtmerries en durft niet meer alleen op verlaten plaatsen komen.” Dankzij sociale media kon het gerecht Oostendenaar Hamza T. (20) en een minderjarige kompaan identificeren. T. was al gekend voor geweld en wapens en in zijn woning trof de politie 44 kogels aan.

Onderzoek wees uit dat T. in dezelfde periode nog meer feiten pleegde. Zo dwong hij in een Brugse pitazaak een klant zijn peperdure jas af te geven. “Anders steek ik je neer”, siste hij. In februari en mei dit jaar perste T. tot twee keer toe dezelfde jongen af op de bus in Oostende. Hij maakte daarbij AirPods, een jas, parfum, sneakers en 100 euro buit. “Als je naar de politie stapt kom ik je martelen”, dreigde hij. Sinds die feiten zit T. achter tralies.

De verdediging drong aan op een werkstraf. “Mijn cliënt betwist dat hij wapens gebruikte of bedreigingen uitte”, pleitte meester Fabienne De Smet. “Hij kende een moeilijke jeugd en is diep onder de indruk van zijn lange voorhechtenis. Ik zag hem al vaak huilen in de gevangenis.” De uitspraak volgt op 9 november. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.