Ex-politieman uit Oostende beledigt oversten via Facebook: rechtbank verklaart zich onbevoegd

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft zich onbevoegd verklaard in een dossier rond schriftelijke beledigingen via Facebook. Een ex-politieman uit Oostende viseerde herhaaldelijk zijn oversten bij de Brusselse politie, maar volgens de rechtbank is dit een drukpersmisdrijf en moet dit bijgevolg door het assisenhof beoordeeld worden.

Op 16 oktober 2015 kwam Oostendenaar P.H. (49), toen nog actief bij de Brusselse politie, in het oog van de storm terecht toen hij op de trein een gezin van Afrikaanse origine viseerde. Hij was dronken en beval de conducteur om de familie van de trein te zetten. Ook in het station van Geraardsbergen slingerde hij hen racistische verwijten naar het hoofd, waarop hij door zijn collega’s in de boeien werd geslagen. De man kreeg uiteindelijk zes maanden cel.

P.H. werd ontslagen als politieagent waarna hij zijn voormalige oversten van de zone Brussel Hoofdstad Elsene herhaaldelijk beledigde op zijn Facebookpagina. Vooral zijn voormalige korpschef moest het ontgelden. Toen de politie hem daar op 5 februari 2021 over wilde verhoren kwam hij dronken opdagen.

Volgens de procureur kampt P.H. met een hardnekkig drankprobleem. Hij vroeg om de man probatievoorwaarden op te leggen, zoals een ontwenningskuur. Voorts gaf hij ook nog mee dat de man bijkomend gedagvaard zal worden voor mondelinge beledigingen in januari dit jaar in Diest. De verdediging stelde evenwel met succes de bevoegdheid van de correctionele rechtbank in vraag. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier