Ex-patiënt voor derde keer terecht voor stalking huisarts: “Laat haar met rust!”

Opduiken tijdens het joggen, briefjes in de brievenbus stoppen, bedreigingen uiten, herhaaldelijk opbellen,… Veertien maanden lang stalkte een 62-jarige man uit Waregem zijn voormalige huisarts. Voor de derde keer stond hij daarom voor de rechter in Kortrijk terecht voor stalking.

Het was wel voor het eerst dat Rudy B. zelf naar de rechtbank kwam afgezakt. De vorige twee veroordelingen waren telkens bij verstek uitgesproken. Het leverde hem de eerste keer een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden en de tweede keer zelfs een effectieve celstraf van 1 jaar op.

“Maar het ontradend effect van die uitspraken was er niet omdat hij telkens niet aanwezig was”, aldus zijn advocate. Ze tekende tegen die twee uitspraken verzet aan. Amper enkele dagen na de tweede uitspraak dook Rudy B. opnieuw in de buurt van zijn vrouwelijke huisarts op.

Hij achtervolgde ze, riep ‘ik ga u vermoorden’ en deed met zijn vinger een snijdende beweging over zijn keel. Voor het parket en de onderzoeksrechter was de maat vol.

Begin maart vloog B. een week de cel in. Na zijn vrijlating moest hij zich aan strenge voorwaarden houden. “Sindsdien waren er geen problemen meer”, moest ook de advocaat van de huisarts toegeven. “Maar ze hoopt dat dit zo blijft en zou toch liever hebben dat hij een contactverbod krijgt.”

De aanhouding was voor B. een duidelijk signaal. “Hij had een hechte band met zijn huisarts maar dat viel in duigen nadat hij hoorde over bepaalde problemen bij haar”, aldus zijn advocate.

“Maar hij beseft nu dat hij zal moeten leren op een andere manier reageren.” Ze vroeg een celstraf met begeleidende voorwaarden. Voor de drie zaken samen riskeert hij twee jaar cel.

Vonnis op 21 december.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.