Enkel 4 maanden voorhechtenis effectief voor duo na inval met hamer in Deerlijk om geld op te eisen

© Getty Images
Redactie KW

Twee vrienden uit Oostrozebeke en Zwevegem zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot elk een celstraf van 18 maanden omdat ze op een avond in juni met een hamer een woning in Deerlijk binnen vielen om 2.500 euro schulden op te eisen.

Er vielen klappen en onder dwang moest het geviseerde koppel geld van hun rekening afhalen. Als ze zich aan voorwaarden houden, is enkel de periode van 4 maanden voorhechtenis als effectieve celstraf uitgesproken.

Terugbetaling

Het was Guillaume D. (28) uit Zwevegem die op 18 juni 2021 op café op het idee kwam. Hij was het beu krap bij kas te zitten terwijl hij al maandenlang zonder succes aan het slachtoffer om terugbetaling van 2.500 euro vroeg. D. sprak Hannes T. (30) uit Oostrozebeke aan om hem te vergezellen. Voor hem klonk dat plan niet zo vreemd in de oren want hij liep eerder al een veroordeling van 16 maanden celstraf op omdat hij op een gelijkaardige manier bij iemand uit Meulebeke 120 euro had opgeëist.

Dreigen met hamer

Guillaume D. en Hannes T. trokken samen naar de woning in Deerlijk. De bewoners keken tv toen de deurbel klonk. Al snel vielen er klappen. Vooral T. liet zich niet onbetuigd, deelde slagen uit en dreigde met een hamer. Toen de raid niet het verhoopte resultaat opleverde, moest het koppel één voor één naar een bankkantoor rijden om geld af te halen. Uiteindelijk kon er zo’n 550 euro afhandig gemaakt worden. “Een idee van de slachtoffers zelf”, aldus D. “Van een gijzeling was niet echt sprake.”

Schadevergoeding

Beide daders waren op de avond van de overval onder invloed van alcohol en cocaïne. Guillaume D. vloog ondanks een blanco strafregister meteen in de cel en verbleef daar 4 maanden. T. werd onder voorwaarden vrijgelaten maar heeft wel al een gevuld strafblad. Hij betaalde al 300 euro schadevergoeding terug. Hij vergezelde D. omdat op die manier zijn schuld van 600 euro bij D. ingelost zou zijn. Aan de slachtoffers moet het duo een schadevergoeding van zo’n 6.000 euro betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier