Elf maanden cel gevorderd voor slagen na opmerking over mondmaskerplicht

Een 29-jarige Bruggeling heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen. V.L. ging door het lint toen een vrouw hem op de mondmaskerplicht had gewezen. Het openbaar ministerie vorderde elf maanden effectieve gevangenisstraf.

Op 3 november 2020 bevond de beklaagde zich in de buurt van een bushalte in de Wollestraat in Brugge. Een vrouw kwam voorbijgefietst en maakte hem erop attent dat hij eigenlijk een mondmasker moest dragen. Die opmerking schoot duidelijk in het verkeerde keelgat bij de dronken beklaagde. L. achtervolgde de vrouw, greep haar bij de keel en deelde een klap uit. De Bruggeling probeerde nog tevergeefs te ontkomen door met zijn vriendin een hotel binnen te vluchten.

Het openbaar ministerie merkte op dat V.L. al zeven veroordelingen opliep. Het gaat om verkeersinbreuken, maar ook intrafamiliaal geweld en diefstal. In één van die dossiers lapte hij bovendien al eens zijn voorwaarden aan zijn laars. “Dit was werkelijk crapuleus gedrag tegen iemand die gewoon haar burgerplicht deed”, aldus procureur Mike Vanneste.

De beklaagde sloeg mea culpa op de zitting. “Ik zou door de grond kunnen zakken van schaamte”, klonk het. L. legde uit dat hij met een ernstig alcoholprobleem kampt en zich daarvoor wil laten behandelen. De beklaagde kon zich dan ook vinden in een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. In dat kader opperde de rechter de verplichte inname van Antabuse.

De rechter doet uitspraak op 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier