Eerst naar Vives, dan gespot in Waregem en opgepakt in Avelgem : wat weten we over de tiener die gewapend naar de hogeschool trok?

De zoekactie heeft zich donderdagnamiddag verlegd van de hogeschoolcampus naar het centrum van Waregem. Alle openbare gebouwen en scholen zijn er dicht. © CLL
Olaf Verhaeghe

Dat hij ‘iets zou aanrichten op Vives waar nog lang zal worden over gebabbeld’. Die woorden en een glimp van een vuurwapen deden bij een student van de Kortrijkse hogeschool donderdagochtend alarmbellen afgaan. Sindsdien is de politie massaal op zoek naar de amper 18-jarige J.V. uit de Waregemse deelgemeente Desselgem. De hele hogeschoolcampus in Kortrijk werd ontruimd en doorzocht, en ook in Waregem – waar stadsgebouwen en scholen dichtgehouden worden – werd naar de jongeman gezocht. Uiteindelijk werd hij in Avelgem opgepakt, na een tip van een jongen van 15.

Wat weten we over de dreiging aan Vives en in Waregem?


– Donderdagochtend heeft een student melding gemaakt van een mogelijks gewapende man op de campus. Meteen werd een perimeter rond de schoolgebouwen ingesteld en kwam de politie massaal en zwaarbewapend ter plaatse.


– De hogeschool werd ontruimd, alle studenten en personeelsleden werden in veiligheid gebracht en de lokalen werden doorzocht. Omstreeks 14.30 uur donderdagmiddag werd de parking van Vives opnieuw vrijgegeven en konden de studenten hun auto of fiets ophalen.


– In de namiddag verlegde de zoektocht zich naar Waregem, waar de verdachte jongeman door een oud-leerkracht werd opgemerkt. Uit voorzorg gingen alle gebouwen van de stad, verschillende scholen in het centrum en zelfs het woonzorgcentrum dicht. Het centrum van Waregem werd grotendeels onbereikbaar voor het verkeer.


– In de vooravond kon de 18-jarige J.V. door speciale eenheden van de politie worden gearresteerd. Niet in Kortrijk of Waregem, wel in Avelgem. De ultieme tip kwam van een 15-jarige jongen uit Avelgem die de verdachte had zien lopen. Bij zijn arrestatie bleek J.V. een airsoftwapen op zak te hebben. Hij werd meegenomen voor verhoor, het parket moet beslissen of hij voor de onderzoeksrechter moet verschijnen.

Donderdagochtend, iets voor 9 uur. De 18-jarige J.V. uit Desselgem zit op de bus richting de campus van hogeschool Vives in Kortrijk. Dat hij iets zou aanrichten op de hogeschool waar nog lang over gebabbeld zou worden, mompelt hij tegen een student bij de bushalte. Die laatste denkt een vuurwapen gezien te hebben, twijfelt niet en verwittigt meteen de politie van de zone Vlas.

Iedereen geëvacueerd

“Een verdachte toestand”, geeft politiewoordvoerder Thomas Detavernier aan. “Wij hebben de melding gekregen van een mogelijks gewapende jongeman, op pad op de campus van de hogeschool.” Die campus is ettelijke honderden vierkante meter groot, telt vele gebouwen en tientallen klaslokalen en heeft op dat moment zo’n 3.000 studenten in de les.

De politie liet donderdag niets aan het toeval over op de campus van Vives Kortrijk: elk lokaal, elk gebouw werd grondig doorzocht.
De politie liet donderdag niets aan het toeval over op de campus van Vives Kortrijk: elk lokaal, elk gebouw werd grondig doorzocht. © CLL

Voor de politie is het duidelijk: iedereen moet binnen blijven en ramen vermijden, rond de bushalte wordt een perimeter ingesteld en alle klassen worden gecontroleerd. De campus op Hoog Kortrijk wordt uren in lockdown gehouden. Tot alle studenten en personeelsleden veilig en wel geëvacueerd kunnen worden en elk hoekje van de hogeschool gesweepet is.

Van J.V., zoon van een ondernemersfamilie uit het Waregemse, is op dat moment geen spoor. Volgens onze bronnen zou de tiener met psychische problemen kampen en is zijn identiteit bekend bij de politie en het parket. “Van een concrete dreiging is geen sprake”, zo geeft het parket duidelijk aan. Maar risico neemt niemand.

De speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse om mee te zoeken naar de 18-jarige verdachte. Voorlopig zonder succes.
De speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse om mee te zoeken naar de 18-jarige verdachte. Voorlopig zonder succes. © CLL

Paniek onder de studenten en het personeel blijft grotendeels uit, zo benadrukt Vives-directeur Joris Hindryckx aan de voorgevel van zijn campus. “Het is eigenlijk allemaal vrij rustig verlopen”, zegt hij. “Klas per klas werd iedereen hier weggeleid, sommige docenten en klasgroepen houden er in hun lokaal de moed best goed in. De jongeman in kwestie? Ofwel is hij nog op de campus, ofwel is hij al vertrokken.”

Richting Waregem?

Intussen snellen vanuit verschillende hoeken speciale eenheden van de federale politie richting Kortrijk. Met een drone, een helikopter, te voet en vanop de daken wordt massaal gezocht naar de 18-jarige jongeman. Ook de uitgaansbuurt op een boogscheut van de Vives-campus wordt doorzocht, maar zonder resultaat. De studenten proberen er intussen het beste van te maken en zoeken de cafés op, anderen worden opgepikt door ongeruste ouders of proberen hun directe omgeving gerust te stellen.

De studenten van Vives werden geëvacueerd en in allemaal in veiligheid gebracht. Van een concrete dreiging was volgens het parket nooit sprake.
De studenten van Vives werden geëvacueerd en in allemaal in veiligheid gebracht. Van een concrete dreiging was volgens het parket nooit sprake. © CLL

Omstreeks 14.30 uur geven en politie en parket de parking aan Vives vrij en kunnen de geëvacueerde studenten, in groepjes, hun auto of fiets ophalen. De klaslokalen zelf blijven verboden terrein: wie een laptop, sleutelbos of boeken nodig heeft, moet de politie vragen om die binnen op te halen. Via sociale media blijven intussen tientallen foto’s en filmpjes circuleren, maar er is niemand die de gezochte tiener effectief nog heeft gezien of gehoord.

Na 15 uur verlegt de zoekactie zich naar Waregem, de stad van waar J.V. afkomstig is en op school zat. Grote delen van het centrum worden afgesloten voor het verkeer en het Waregemse stadhuis, OCMW en tal van scholen sluiten de deuren. Meer dan 10.000 leerlingen moeten in de klas blijven, ouders mogen hun kinderen niet op school ophalen en de politie verspreidt zich door de stad.

Gsm ligt af

“Uit voorzorg”, klinkt het bij burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Iemand zou de verdachte gespot hebben in het centrum van de stad. Daarom de beslissing om alle scholen en openbare gebouwen af te sluiten. Dat blijft ook zo, tot nader order.” Op het dak van het VTI nemen zwaarbewapende politiemannen positie in, zo blijkt uit filmpjes uit de klas. Ook de helikopter die eerder boven Kortrijk hing, cirkelt boven de stad. En het park Baron Casier in hartje Waregem wordt duchtig uitgekamd.

Waar J.V. zich al die tijd bevond, is niet duidelijk. Wat zijn intenties waren of zijn, evenmin. En waarom hij donderdagochtend naar Vives trok, blijft voorlopig een vraagteken. Ook voor zijn familie. Toen de 18-jarige aan de campus van de bus afstapte, heeft hij zijn gsm afgelegd met de bedoeling op die manier niet getraceerd te kunnen worden. De hele voor- en namiddag leek hij daarin te slagen.

15-jarige Avelgemnaar wordt held

Tot de focus van de opsporingsactie zich opnieuw verlegt. Om 18 uur stuurt het stadsbestuur van Waregem een nieuwe Be-Alert uit waarin staat dat alle veiligheidsmaatregelen er worden opgeheven. Niet veel later blijkt J.V. al te zijn opgepakt: niet in Waregem zelf, maar in Avelgem, een heel eind verderop. Videobeelden tonen hoe speciale eenheden de tiener tegen de grond werken en weten te arresteren. De 18-jarige verdachte heeft op dat moment een airsoftwapen op zak, nauwelijks te onderscheiden van een echt vuurwapen maar potentieel wel gevaarlijk voor wie van dichtbij geraakt zou worden.

De ultieme tip die naar de voortvluchtige tiener leidt, komt van een amper 15-jarige Avelgemnaar. “Ik zag plots iemand verschijnen die leek op de beschrijving van op de sociale media”, legt Milo uit bij VTM Nieuws. “Hij was vermomd en zag er verdacht uit. Ik bleef hem achtervolgen, tot ik leden van de speciale eenheden van de politie zag. Ik ben naar hen toe gesprint om hen alles te vertellen. Gelukkig geloofden ze mij en schoten in actie. De jongen liep op dat moment toevallig een doodlopende straat in, daar konden ze hem oppakken. Het was een spannende en stresserende situatie, maar ik voel me de held van de dag. Dat wel.”

Later voor onderzoeksrechter

Een klein halfuurtje later geeft het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk samen met de politie tekst en uitleg bij de indrukwekkende en gelukkig succesvolle operatie. “De 18-jarige om wie we spreken is bekend bij politie en justitie”, aldus Hanne Demedts van het parket. “De grote zoekactie van vandaag bleek terecht te zijn. Zulke meldingen kan je niet serieus genoeg nemen. De machtsontplooiing was in dit geval volledig terecht.”

De jongeman eindigt op het politiecommissariaat van de politiezone Vlas in Kortrijk waar hij uitgebreid wordt verhoord. Pas daarna beslist het parket of hij later deze week voor een onderzoeksrechter moet verschijnen. In Kortrijk beslist het stadsbestuur kort na de arrestatie om het Student Welcome-evenement toch nog te laten doorgaan. Of hoe een helse dag een feestelijk einde krijgt.

Parket vraagt aanhouding

Het parket vraagt zijn aanhouding voor het verspreiden van valse berichten en een inbreuk op de wapenwet.

“Het parket vraagt zijn aanhouding op basis van de feiten die voorlopig werden gekwalificeerd als het verspreiden van valse berichten inzake een gevaar voor een aanslag op personen of eigendommen en een inbreuk op de wapenwet.” 

De onderzoeksrechter zal beslissen of en wanneer de jongeman wordt voorgeleid. Het parket wil voorlopig niets kwijt over de inhoud van de verklaringen van de verdachte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.