Dronken Pool gefolterd met bunsenbrander om hem buiten te krijgen: 2 en 3 jaar cel voor foltering

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Twee mannen uit Nieuwpoort zijn veroordeeld tot respectievelijk 2 jaar en 3 jaar cel voor slagen en verwondingen aan een Poolse man. Hij die de zwaarste straf kreeg, werd tevens veroordeeld voor foltering omdat hij het slachtoffer bewerkte met een bunsenbrander. Het slachtoffer werd bewusteloos en bloedend in de trappenhal van een van het appartement van de dader gevonden. Beiden krijgen wel de gunst van het probatie-uitstel, onder strikte voorwaarden.

De feiten vonden plaats in de nacht van 23 of 24 juli vorig jaar. Beklaagde Johan M. (54) was bevriend met het Poolse slachtoffer en de twee hadden al stevig alcohol zitten drinken toen ze afzakten naar het appartement van David V. (38) in Nieuwpoort. Ze gingen er Netflix kijken en er werd nog veel meer drank genuttigd. De Poolse man begon zich agressief op te stellen en met glazen te gooien.

Zwaar verbrand

David V. en Johan M. probeerden de Pool buiten te krijgen uit het appartement, maar die verzette zich. Het slachtoffer kreeg daarop zware slagen in het gezicht door zijn kameraad Johan M., die volgens de verklaringen van David V. ook een hamer in de handen had. David V. vond er zelf niet beter op om de Pool weg te jagen met een bunsenbrander, een gasbrander waarvan de vlammen temperaturen tot 1.000 graden kunnen bereiken. De Pool raakte op meerdere plaatsen zwaar verbrand, tot in de derde graad. Pas de volgende morgen werd hij aangetroffen, bewusteloos en in een plas bloed in de hal van het appartementsgebouw. In het ziekenhuis bleek de Pool nog steeds 4.16 promille alcohol in het bloed te hebben.

Bijna dodelijk

De procureur eiste 18 maanden cel voor beide beklaagden, wegens poging tot doodslag en schuldig verzuim. “Ze lieten het slachtoffer voor dood achter. De wetsdokter zei ook dat de verwondingen dodelijk hadden kunnen zijn. Dit zijn hallucinante feiten”, aldus het Openbaar Ministerie tijdens de pleidooien. “Mijn cliënt Johan M. is dan wel een ordinaire cafévechter, hij wou zijn vriend zeker niet dood. Toen hij vertrok uit het gebouw, bloedde de Pool ook nog niet hevig. Wat er nadien met het slachtoffer is gebeurd, is hij niet voor verantwoordelijk”, aldus de advocaat van Johan M. uit Nieuwpoort.

Dekentje gegeven

De andere beklaagde, die in het appartement woont, gaf toe de bunsenbrander te hebben gebruikt. “Ik heb al nogmaals gedreigd met die vlammenwerper toen iemand niet wou vertrekken uit mijn appartement. Ik heb die Pool inderdaad enkele keren geraakt, maar het was nooit de bedoeling om hem daadwerkelijk te verbranden en al zeker niet te doden”, klonk zijn verweer. “Het kan ook geen schuldig verzuim zijn, want hij is nog gaan kijken naar het slachtoffer in de trappenhal en gaf hem een dekentje”, voegde zijn advocaat toe.

Hogere strafmaat dan gevorderd

De rechtbank achtte een poging tot doodslag niet bewezen voor beiden, dus volgde daarvoor de vrijspraak. Opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en schuldig verzuim vond de rechter wél bewezen. David V. kreeg nog een extra veroordeling wegens foltering, een herkwalificatie van poging tot doodslag. Johan M. kreeg 2 jaar cel en David V. drie jaar cel van de rechter, meer dan het openbaar ministerie had gevorderd.

Strike voorwaarden

Maar de Veurnse rechter verleende daarentegen wel de gunst van het probatie-uitstel, wat betekent dat ze de gevangenis mogen verlaten indien ze zich aan strikte voorwaarden houden. Het gaat onder meer om zich onthouden van drugs, alcohol, geneesmiddelenmisbruik, vast werk hebben, een contactverbod met het drugsmilieu, regelmatige bloed- en urinecontroles laten afnemen en nauw contact onderhouden met het justitiehuis. Indien ze de voorwaarden overtreden, kan de rechter de straf alsnog omzetten in effectief. Het Poolse slachtoffer stelde zich geen burgerlijke partij. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.