Drie jaar cel voor steekpartij tussen jeugdvrienden

Redactie KW

De 32-jarige Middelkerkenaar Nicky D. is in beroep veroordeeld tot drie jaar cel. De man werd vervolgd voor poging tot doodslag op een jeugdvriend, maar werd in eerste aanleg nog vrijgesproken op grond van twijfel.

Op zaterdag 20 april vorig jaar had Nicky D. met slachtoffer M.V. afgesproken in de Brugsestreenweg in Oostende. De jeugdvrienden wilden wat cannabis scoren maar Nicky D. liet heel lang op zich wachten. Toen hij uiteindelijk van de tram stapte maakte Oostendenaar M.V. zich kwaad. Er volgde een zware discussie waarbij Nicky D. een mes in de buikstreek van M.V. plantte. Het slachtoffer kon nog naar een café wandelen waar een ambulance werd verwittigd. Zijn toestand was even kritiek maar stabiliseerde zich opnieuw. Maar over wat er precies gebeurde liepen de versies van beklaagde en slachtoffer uiteen.

Volgens het slachtoffer trok D. een mes. “Ik dacht dat hij een gewone vuistslag ging uitdelen maar toen ik de wonde voelde en bekeek besefte ik dat hij mij gestoken had.” Maar Nicky D. beweerde dat het slachtoffer hem achtervolgde en zelf het mes trok. Toen hij aanviel, kon hij de pols vastgrijpen en zijn arm omdraaien waardoor het mes in zijn eigen buik terechtkwam. De rechtbank in Brugge twijfelde en sprak Nicky D. vrij. Ook in beroep was het parket –dat in eerste aanleg vier jaar had gevorderd- niet meer overtuigd. “Heel erg jammer dat er nooit een reconstructie is uitgevoerd, dan kon er eindelijk klaarheid geschept worden. Het is een cruciaal element dat ontbreekt.” De procureur-generaal legde daarom de beslissing bij het hof zonder een straf te vorderen. “Ik gedraag mij naar de wijsheid van het hof”, was er bij de behandeling te horen.

Bij het slachtoffer was er minder twijfel. “Nicky D. paste elke keer zijn verklaring aan als hij met nieuwe info werd geconfronteerd. Zo was er eerst sprake van een messteek met de rechterhand en toen hij vernam dat hij linkshandig was, veranderde hij zijn verklaring.” De advocaat van M.V. verwees ook naar het strafblad van D. “Agressie is zijn hobby. Hij heeft al zes veroordelingen voor geweldsdelicten. Ook de justitieassistent die hem begeleidt zegt dat zijn erg gedrag plots kan omslaan van vriendelijk naar agressief.”

De advocaat van Nicky D. bleef erbij dat er twijfel is en vroeg daarom opnieuw de vrijspraak. Maar het hof in Gent twijfelde niet en veroordeelde hem tot drie jaar effectieve gevangenisstraf. De procureur-generaal vorderde daarop zijn onmiddellijke aanhouding, maar daar ging het hof niet op in. De man zal zich dus later aan de gevangenis moeten aandienen. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier