Diksmuideling verspreidt seksfilmpjes van ex, probeert haar te wurgen voor ogen van zoontje en bedreigt politie: 2 jaar cel met uitstel

Redactie KW

Seksfilmpjes van zijn ex doorsturen naar haar familie, de vrouw proberen wurgen voor de ogen van hun vijfjarig zoontje, ermee dreigen om de politie omver te rijden… Het is slechts een greep uit de hallucinante feiten waarvoor een 55-jarige Diksmuideling in de Veurnse rechtbank twee jaar cel met probatie-uitstel kreeg. Dat betekent dat de man uit voorhechtenis meteen vrijkomt. Aanleiding van alles: een op de klippen gelopen relatie van ruim 20 jaar, waarvan 13 jaar huwelijk.

Zijn 43-jarige ex-vrouw maakte afgelopen zomer een einde aan het huwelijk wegens het overmatig drankgebruik van haar man, de 55-jarige Jean M. uit Diksmuide. Er was slaande ruzie en eind augustus deed ze al eens aangifte bij de politie van een poging tot verkrachting, slagen en verwondingen en belaging. De man kon de relatiebreuk maar niet verkroppen. Begin oktober drong hij de woning in Diksmuide, die hij had moeten verlaten wegens de breuk, binnen om haar smartphone te stelen. Daarop vond hij seksfilmpjes van zijn ex, waarbij ze de liefde bedreef met een familielid. Die stuurde hij door naar andere familieleden, via haar Facebookaccount.

Betrapt op vreemdgaan

Op 20 oktober deed de vrouw aangifte daarvan. Die dag had hij haar ook klemgereden bij haar woning om verhaal te halen, verklaarde ze. Hij had hun vijfjarig zoontje mee en het kwam tot een hevige discussie op straat. In een verhoor kort daarna gaf hij toe de smartphone te hebben gestolen én dat hij de seksfilmpjes van zijn ex – waarvan het bulkte op de smartphone – had doorgestuurd. Hij had haar al meermaals betrapt op vreemdgaan en kon niet verkroppen dat ze hem een onder meer psychopaat noemde, zei hij. “Er was een zekering gesprongen in mijn hoofd. Ze vroeg mij enkele dagen geleden nog om seks te hebben en in therapie te gaan om ons gezin te redden. Daarna stootte ze me gewoon weer af”, klonk het onder meer. Er waren in principe al strafbare feiten gebeurd en het parket zou die onder de loep nemen, maar het was niet genoeg voor een aanhouding.

Zoontje raakt gewond en zoekt hulp

Op 23 oktober liep het volledig uit de hand in De Panne. De 43-jarige vrouw was bij haar moeder op bezoek. Toen ze wou vertrekken, werd ze blijkbaar buiten opgewacht door hem. Jean M. had zich opnieuw ladderzat gedronken en was erheen was gereden met zijn bedrijfswagen. Buiten kwam het tot een ernstig conflict. “Het zal jij zijn of je zoon”, riep de beklaagde, waarmee hij bedoelde dat hij hen iets aan zou doen. Hij probeerde zijn zoontje mee te nemen, maar de moeder kon dat verhinderen. Daarna deelde hij enkele slagen uit, duwde hij haar op de grond en begon hij haar te wurgen.

Buurman komt tussen

Het was een alerte buurman, die geschreeuw hoorde en het zoontje zag weglopen, die Jean M. van het slachtoffer kon sleuren. Intussen was het vijfjarig zoontje hulp gaan zoeken bij zijn oma, door over een twee meter hoge poort te klimmen en te vragen of ze de politie kon bellen. Ook het zoontje raakte gewond door de eerdere schermutseling en had een blauwe plek en een bult op zijn hoofd. Zijn moeder vertoonde wurgsporen op de hals, maar stelde het, gezien de omstandigheden, goed.

Politie moedwillig omver rijden

Jean M. scheurde weg met zijn wagen, maar keerde na een minuut al terug. Hij riep allerhande verwensingen en dreigde er ook nog mee om de buurman, die tot kalmte opriep, iets aan te doen. Hij scheurde opnieuw weg, maar keerde nog eens terug, alweer amper een minuut later. Hij stond hevig op de deur te bonken, maar vertrok opnieuw. De politie kwam nét te laat. Die belde hem dan maar op, waarop hij antwoordde dat ze ‘zijn kloten konden kussen’ en hij niet zou meewerken. “Jullie moeten me maar doodschieten. Als jullie me komen zoeken, zal ik jullie omver rijden”, klonk het.

Dolgedraaid

Jean M. werd enkele uren later opgepakt langs de kant van de weg. Hij was zijn roes aan het uitslapen en bleek eerder ook pillen te hebben genomen. Hij verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij nooit had gewild dat de situatie zo uit de hand zou lopen, maar dat hij dolgedraaid was door de relatiebreuk en tegenstrijdige signalen van zijn ex. Dat hij hen zou willen vermoorden, was nooit zijn bedoeling geweest. Dat hij zijn zoontje moedwillig zou hebben geslagen, ontkende de man formeel. “Mijn zoontje is mijn alles”, zei hij. De man gaf ook toe zwaar verslaafd te zijn aan alcohol. Hij had een ontwenningskuur achter de rug, maar was herbegonnen.

Poging doodslag

Het parket besloot hem te vervolgen voor poging tot doodslag, belaging, bedreiging, opzettelijke slagen en verwondingen en voyeurisme wegens het versturen van de seksfilmpjes. De rechtbank achtte de poging tot doodslag niet bewezen, omdat uit het strafdossier niet blijkt dat Jean M. zijn ex moedwillig om het leven wou brengen ondanks de wurgpoging. De feiten werden geherkwalificeerd naar opzettelijke slagen en verwondingen. Ook voor de slagen en verwondingen tegenover zijn zoontje werd hij vrijgesproken, omdat hij dit mogelijk niet moedwillig deed.

In tranen

Alle andere tenlasteleggingen werden wel bewezen, met een celstraf van 2 jaar met probatie-uitstel. Dat betekent dat de man uit voorhechtenis meteen vrijkomt, maar zich wel aan tal van voorwaarden moet houden. Zo kreeg hij een totaal alcohol- en caféverbod en moet hij zich verplicht laten begeleiden voor zijn alcoholprobleem, bovenop de andere gangbare voorwaarden. Aan zijn ex moet hij 2.500 euro schadevergoeding betalen.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.