Damse moeder die partner met keukenmes te lijf ging na zware valpartij baby mag gevangenis verlaten

Redactie KW

Een 37-jarige vrouw uit Damme heeft in de Brugse rechtbank twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor poging tot doodslag op haar vriend. V.G. ging de man met een keukenmes te lijf, nadat hun drie maanden oude zoontje tijdens een ruzie op zijn hoofdje was gevallen en daar een dubbel schedelbreuk aan overhield. “Ik dacht dat mijn kindje dood was”, zei de vrouw tijdens haar proces.

“Hij zal spijtig genoeg niet overlijden door de messteken”: V.G. liet op 26 april weinig twijfel bestaan over haar intenties toen de politie haar in de combi stak. De 37-jarige vrouw had zopas haar vriend K.C. proberen doden tijdens een zoveelste ruzie over zijn drugsverslaving. G. had beslist om samen met hun drie maanden oude zoontje de woning te verlaten, maar bij de daaropvolgende schermutseling was het jongetje met zijn hoofdje op de grond gevallen. Hierop was V.G. haar partner met een twintig centimeter lang keukenmes te lijf gegaan. Die hield daar een gapende wonde in het been aan over.

Het zoontje liep bij de val een dubbele schedelbreuk op. “Maar ik dacht aanvankelijk wel dat mijn kindje dood was”, zei de moeder tijdens haar proces. “Het gebeurde allemaal in een opwelling.” De vriend verklaarde dat hij G. enkel had proberen tegenhouden, omdat ze ermee had gedreigd zichzelf en de baby van het leven te beroven. G. had in het uur voor de steekpartij een fles wijn soldaat gemaakt en kon zich de details niet meer goed herinneren. De vrouw werd in het verleden al meermaals in de psychiatrie opgenomen. Een keer gebeurde dat zelfs gedwongen wegens brandstichting.

Het openbaar ministerie vroeg achttien maanden cel voor de vrouw, eventueel voorwaardelijk. Advocate Fabienne De Smet betwistte dat V.G. haar vriend wou doden, maar de rechter dacht daar maandag anders over. Hij verwees daarbij onder meer naar de aard van het wapen, het feit dat G. meermaals uithaalde met het mes en initieel in de hals van haar vriend probeerde te steken en ten slotte ook haar uitlatingen in de combi. Maar omwille van haar gunstig strafverleden gaf de rechter haar twee jaar voorwaardelijke celstraf. De vrouw, die sinds de feiten in voorhechtenis zat, moet onder meer haar drankprobleem aanpakken en psychiatrische begeleiding volgen.

V.G. en K.C. hebben zich intussen verzoend en startten in de gevangenis relatietherapie op. De man stelde zich dan ook geen burgerlijke partij in de zaak. Hun zoontje zou het intussen goed stellen. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.