Dakloze Middelkerkenaar vrijgesproken voor verkrachting dochtertje (12) van koppel dat hem in huis nam

Redactie KW

Een 32-jarige Middelkerkenaar is voor de Brugse rechtbank vrijgesproken voor verkrachting en aanzetten tot ontucht van een twaalfjarig meisje. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs. R.A. kreeg wel een jaar cel voor bedreigingen ten aanzien van het meisje en haar familie.

Begin 2021 kwam bij de politie een melding binnen van het begeleidingstehuis waar het slachtoffer tijdens de week verbleef. Tijdens vakanties en in het weekend mocht het meisje naar haar – minderbegaafde – ouders in Middelkerke, maar die hadden een dakloze in huis genomen. Die zou het meisje tussen juli 2020 en februari 2021 liefst 25 keer seksueel hebben misbruikt. “Ze was heel bang”, pleitte advocate Maya Vanden Bogaerde. “Hij dreigde er immers mee haar iets aan te doen als ze het aan iemand zou vertellen.”

R.A. verbleef ook een tweetal weken bij de tante van het meisje en maakte sleutels bij van haar woning vooraleer hij met de noorderzon verdween. “Hij dreigde ermee haar woning kort en klein te slaan als ze naar de politie zou stappen”, pleitte haar advocaat. Ook de beide ouders van het meisje en nog vier andere familieleden werden door R.A. bedreigd.

Procureur Frank Demeester tilde zwaar aan de feiten en vroeg vijf jaar effectieve celstraf. “Het meisje werd aanvankelijk niet geloofd door haar ouders en voelde zich compleet in de steek gelaten”, stelde hij. Toch zag de rechtbank maandag onvoldoende bewijs voor het seksueel misbruik. “Bij de polygraaftest kon de beklaagde op geen enkele leugen betrapt worden. Bij het slachtoffer werden ook geen sporen van seksuele betrekkingen vastgesteld. Medisch onderzoek wees uit dat haar maagdenvlies intact was. De beklaagde heeft de seksuele betrekkingen ook altijd ontkend”, klonk het in het vonnis.

A. liep in het verleden vooral veroordelingen op voor verkeersinbreuken, diefstal en weerspannigheid. Hij kwam niet opdagen voor zijn proces. Voor de bedreigingen kreeg hij een jaar cel. Aan de burgerlijke partijen moet hij in totaal 1.550 euro schadevergoeding betalen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier