Celstraf voor man uit De Panne die stiefdochter aanrandde: “Het was met haar toestemming”

© Getty Images/EyeEm
© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een man uit De Panne is veroordeeld tot drie jaar cel waarvan twee met probatie-uitstel voor aanranding van zijn meerderjarige maar zwakbegaafde stiefdochter. Voor verkrachting werd hij vrijgesproken op basis van twijfel. “Omdat het uw woord tegen dat van haar was. Hoe dan ook heeft u misbruik gemaakt van haar kwetsbare positie vanuit uw vertrouwens- en gezagsrelatie”, aldus de Veurnse strafrechter bij het vonnis.

Het slachtoffer zou een IQ hebben van 53, gelijkgesteld aan een kind van 7 à 8 jaar. Haar stiefvader stelde meermaals seksuele handelingen met haar, gaf hij ook toe op het proces. “Mijn cliënt werd meermaals geopereerd aan de rug en kreeg zware pijnstillers toegediend. Hij kreeg echter ook te kampen met seksuele stoornissen waardoor hij geen erecties meer kon krijgen. Daardoor kreeg hij erectiepillen voorgeschreven van de huisdokter. In combinatie met antidepressiva en alcoholgebruik is hij al zijn remmingen verloren. Uiteraard zijn seksuele handelingen met je stiefdochter moreel verwerpelijk, maar daarvoor niet strafbaar”, pleitte zijn advocaat, die opvallend genoeg voor de vrijspraak ging.

“Met toestemming”

“Want het is niet omdat die vrouw zwakbegaafd is, dat ze niet in staat is om neen te zeggen. Mijn cliënt heeft altijd verklaard dat hij stopte op het moment dat zijn stiefdochter het genoeg vond. Als er seksuele handelingen waren, was dat altijd met haar toestemming”, ging de raadsman verder. Dat er overigens penetratie met de vingers was, wat neerkomt op verkrachting, werd door de man ontkend. Zijn stiefdochter had dat nochtans aangegeven tijdens een verhoor. Het openbaar ministerie eiste 37 maanden cel.

Misbruik van mentale beperking

De rechter achtte verkrachting niet bewezen, wel aanranding van de eerbaarheid. “Omdat het zijn woord tegen dat van haar was. Hoe dan ook heeft hij zwaar misbruik gemaakt van haar mentale beperking vanuit zijn vertrouwens- en gezagspositie”, aldus de Veurnse strafrechter bij het vonnis. “De stiefdochter was gezien haar mentale toestand niet in staat toestemming te geven om seksuele handelingen te stellen. Meermaals gaf ze aan dat ze dit niet wou. Vaak verkeerde de beklaagde bovendien in dronken toestand”, klonk het nog. Rudi C. werd veroordeeld tot 3 jaar cel waarvan 2 met probatievoorwaarden. Het ging hoofdzakelijk om voorwaarden rond alcoholmisbruik. Het slachtoffer krijgt 3.000 euro schadevergoeding. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier