Brugse speurders leggen Nigeriaans prostitutienetwerk bloot: bendeleidster riskeert tien jaar cel

Redactie KW

Het openbaar ministerie eist in de Brugse rechtbank tien jaar effectieve celstraf voor de leidster van een Nigeriaanse bende die in België piepjonge meisjes in de prostitutie dwong en onder de duim hield met weerzinwekkende voodoorituelen.

Het waren agenten van de de Brugse politie die de bende in september 2018 op het spoor kwam na onderzoek van enkele verdachte profielen van Afrikaanse meisjes op de prostitutiewebsite Redlights. Het onderzoek voerde de speurders naar Antwerpen waar bendeleidster Mariama K. (31) en handlangster Chidinma B. (27) in februari vorig jaar werden opgepakt. K. zou samen met Magret D. (32) de leiding hebben gehad over een organisatie die Nigeriaanse meisjes naar België smokkelde om ze hier in de prostitutie te dwingen, onder meer aan de kust.

De meisjes werden met voodoorituelen schrik aangejaagd. “Mijn cliënte werd voor haar vertrek naar België voor een voodoopriester gebracht”, pleitte advocaat Simon Bekaert. “Die knipte al haar lichaamshaar, teen- en vingernagels af en plaatste die samen met haar BH

en slip in een voodooschrijn. Tijdens dit ritueel moest zij achter de botte zijde van een machete gaan staan en beloven om haar mond te houden tegen de politie en de 50.000 euro voor haar overtocht naar België terug te betalen. Zoniet zou ze pijnen lijden over heel haar lichaam en zou het huis van haar vader in brand worden gestoken. Ze was toen nog maar achttien jaar.”

Volgens Bekaert werden de meisjes volledig ontmenselijkt. “Ze hadden niets te zeggen over de aard van de seksuele daden, hadden geen voorbehoedsmiddelen en werden zelfs aan gewapende klanten blootgesteld. Ze hielden ook niets over aan hun werk. De helft van hun inkomsten moesten ze afgeven en de andere helft werd achtergehouden om hun schuld af te betalen. Zelfs de taxiritten naar de klanten moesten ze betalen. De bazin gaf mijn cliënte ooit slagen met een bezemsteel omdat ze gemerkt had dat ze een klein bedrag naar haar familie in Nigeria had overgeschreven.”

Voor Mariama K. vroeg de procureur tien jaar cel wegens smokkel en uitbuiting van zes meisjes. De vrouw vroeg voor de zwaarste tenlasteleggingen de vrijspraak. “Het is niet zo dat zij met ijzeren hand regeerde van op haar troon. Ze zat zelf in een precaire situatie en had met die voodoorituelen niets te maken”, pleitte haar advocaat. “Ik zag die meisjes als vriendinnen”, snikte K. “Ik heb nooit iemand gedwongen of geslagen.” Margret D. riskeert zeven jaar cel en voor Chidinma B., die aanvankelijk slachtoffer was maar na een tijdje zelf meisjes begon aan te werven, vroeg het parket vijf jaar cel. De andere beklaagden riskeren 18 tot 40 maanden effectief voor het rondvoeren van de meisjes en witwaspraktijken. De uitspraak volgt op 26 mei. AFr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier