Brugs tiener riskeert jaar cel voor overval waarbij hij slachtoffer mes op de keel zette

Redactie KW

Een negentienjarige Bruggeling riskeert een jaar cel voor een brutale overval. Samen met een minderjarige kompaan lokte H.F. twee jongeren in de val en plaatste een van hen een mes op de keel.

Op 4 september vorig jaar werden twee jongeren na een nachtje stappen in een hinderlaag gelokt in het centrum van Brugge. Bruggeling H.F. (19) haalde een mes uit zijn bromfiets en stapte samen met zijn minderjarige kompaan op de slachtoffers af. Een van hen kon ontkomen maar de andere werd in een houdgreep genomen. “De beklaagde zette het mes op zijn keel”, stelde procureur Jinmin Arnou. “Het slachtoffer moest zijn heuptasje en pet afgeven.”

Op basis van een beschrijving door de slachtoffers werden de daders geïdentificeerd. Volgens de procureur maken ze deel uit van de Brugse jongerenbende Z8. Bij een huiszoeking werd in de bromfiets van H.F. het heuptasje, de pet en het mes – een exemplaar van 30 centimeter – aangetroffen. De tiener dacht naar eigen zeggen dat het slachtoffer een drugsdealer was. Hij wou met andere woorden een ripdeal plegen. Hij ontkende evenwel dat hij een mes gebruikte.

Verjaardag

Tijdens zijn proces ontkende H.F. ook deel uit te maken van een jongerenbende. “Ik heb tijdens de coronacrisis wel enkele foute vrienden gemaakt”, stelde hij. “Ik heb spijt over wat ik deed.” Zijn advocaat Pieterjan Dens drong aan op een werkstraf. “Mijn cliënt zit intussen al zeven maanden in de gevangenis”, pleitte hij. “Hij heeft zijn verjaardag achter de tralies gevierd.”

H.F. kreeg in februari al eens 20 maanden cel voor een overval. Tegen dat vonnis ging hij in beroep. In het huidige dossier velt de rechter op 3 mei haar vonnis. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier