Bruggeling riskeert vijf jaar cel voor ontvoering, foltering en verkrachting voormalige schoonzoon

Redactie KW

Een 46-jarige Syriër uit Brugge riskeert vijf jaar effectieve celstraf voor ontvoering, foltering en verkrachting van zijn ex-schoonzoon. Het slachtoffer had ermee gedreigd bikinifoto’s van zijn dochter te verspreiden. Ook de dochter, haar twee broers en nieuwe partner staan terecht. “De eer van de familie stond op het spel”.

Toen M.H. in Zweden in juridische moeilijkheden raakte zette Rayan J. (21) in het voorjaar van 2021 een punt achter haar relatie met de man. H. verteerde de breuk slecht en de jonge, Syrische vrouw moest tot twee keer toe de politie verwittigen omdat hij haar niet met rust wou laten. Uiteindelijk begon M.H. haar ook af te persen en dreigde hij ermee pikante bikinifoto’s van haar te verspreiden als haar familie niet met 3.000 euro over de brug kwam.

Om M.H. op andere ideeën te brengen gaven de twee broers en nieuwe partner van Rayan J. hem op 13 juni vorig jaar in Brugge rake klappen. Hani J. (23), Haroun J. (20) en Yousf G. (23) namen daarbij de gsm terug die M.H. van zijn ex gestolen had. Vijf dagen later werd M.H. in een hinderlaag gelokt. Rayan J. sprak met hem af aan het Waggelwater in Brugge maar daar werd hij in een wagen gesleurd en meegenomen naar het huis van de nieuwe partner in Rekkem. Naast G. waren ook de broers en hun vader Abdal J. (46) van de partij.

M.H. werd een kwartier lang afgetuigd en werd ook seksueel mishandeld. Zo werd hij in het achterwerk gesneden met een glasscherf en dreigde Abdal J. ermee zijn penis af te snijden. Op bevel van Abdal J. moest hij ook diens zoon Haroun oraal bevredigen. Het gezelschap maakte daar beelden van om later tegen het slachtoffer te kunnen gebruiken. Daarna werd M.H. naar de woning van Abdal J. in de Maria Van Bourgondiëlaan in Brugge gevoerd waar hij nog meer slagen kreeg en even werd opgesloten in de garage.

Het openbaar ministerie vroeg maandag vijf jaar cel voor Abdal J. en zijn zoon Haroun. Hani en Rayan J. riskeren respectievelijk achttien maanden en een jaar cel. Voor Yousf G., intussen de ex van Rayan J., werd 37 maanden cel gevorderd. De verdediging wees op de chantage door het slachtoffer. “Hij had mijn cliënte in de tang”, pleitte Kris Vincke, de advocaat van Rayan J. “Die beelden konden haar toekomst om zeep helpen. Ze maakte inderdaad die afspraak maar wist niet dat het tot een gijzeling zou komen.”

Haroun J. stelt dat hij gedwongen werd door zijn vader. “Hij was acteur in een film waarvoor hij niet gesolliciteerd had en schaamt zich diep”, pleitte zijn advocate Nadia Lorenzetti. Vader Abdal J. knapte naar eigen zeggen onder de toenemende druk. “De eer van de familie stond op het spel en in zijn hoofd was het de enige manier om het slachtoffer te stoppen”, pleitte meester Kristof De Baecke. De uitspraak volgt op 27 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.