Blankenbergse vrouw plant vleesmes in buik agressieve partner en riskeert twee jaar cel voor poging tot doodslag

Redactie KW

Een 34-jarige vrouw uit Blankenberge riskeert in de Brugse rechtbank twee jaar celstraf, deels met uitstel, voor poging tot doodslag op haar partner. De vrouw stak de man met een groot vleesmes in de buik tijdens een zoveelste ruzie. “Het was zelfverdediging”, pleitte haar advocaat. “Haar vriend kwam als een briesende leeuw op haar afgestormd.”

Naakt, met een dekentje over de schouders en een bebloed vleesmes in de handen. Zo trof de politie op 20 september 2017 K.V. aan voor haar woning in Blankenberge. De 34-jarige vrouw bekende meteen dat ze haar toenmalige vriend, N.V. (35) uit Melle, tijdens een hevige ruzie met het mes in de buik had gestoken. “Uit angst”, verklaarde ze.

K.V. en N.V. leerden elkaar in april 2016 kennen en hadden een turbulente relatie met partnergeweld als rode draad. Druggebruiker K.V. gaf zelf toe dat hij zijn vriendin geregeld sloeg. “Het is mijn schuld dat ze gestoken heeft”, verklaarde hij dan ook in het ziekenhuis. K.V. was in juni 2017 al eens naar de politie gestapt, maar durfde toen naar eigen zeggen geen klacht in te dienen. Een drietal maanden later liep de situatie compleet uit de hand.

Over wat er die noodlottige avond precies gebeurde lopen de versies van de twee sterk uiteen, maar volgens de procureur staat het vast dat K.V. haar vriend wou doden. “Het lemmet van 20 centimeter was tot zeven centimeter ver bebloed”, stelde hij. “Het raakte de lever en het slachtoffer moest een spoedoperatie ondergaan. Van wettige zelfverdediging kan geen sprake zijn. In plaats van in de keuken een mes te halen had zij ook het appartement kunnen ontvluchten.”

Toch vroeg advocaat Kris Vincke de vrijspraak voor K.V. “Mijn cliënt zat in een toxische relatie en wilde haar vriend helpen met zijn verslaving”, pleitte hij. “Ze cijferde zich compleet weg terwijl haar omgeving haar tevergeefs aanspoorde om de relatie te verbreken. Al zijn vorige partners hebben trouwens verklaard dat ze klappen kregen.” Volgens Vincke had N.V. de avond van de steekpartij een lege fles gin naar het hoofd van zijn cliënte gesmeten. “De fles vloog in stukken tegen de muur waarop hij dreigend een scherf opraapte, een kettinkje met een grote emotionele waarde van haar hals rukte en haar enkel bijna in stukken trapte.” Volgens Vincke greep K.V. in het kleine appartement naar een mes dat op tafel lag om citroenen te snijden voor in de gin. “Ze vroeg hem om te kalmeren, maar hij kwam als een briesende leeuw op haar afgestormd. Als dat geen wettige zelfverdediging is, dan is het op zijn minst uitlokking. Na die ene messteek had ze hem kunnen afmaken. Maar dat deed ze niet. Ze wou gewoon dat hij stopte”.

Voor het partnergeweld riskeert N.V. zes maanden voorwaardelijke celstraf. Volgens zijn advocate stelde K.V. de situatie veel te zwart-wit voor. “Er was bij haar ook sprake van middelenmisbruik en de ruzies waren steevast het gevolg van haar ziekelijke jaloezie”, pleitte meester Nathalie Brys. “Mijn cliënt moest nog maar kijken naar een ander vrouw en zij ging over de rooie. Mijn cliënt kon daar inderdaad agressief op reageren, maar van terreur was geen sprake. De dag van de feiten had ze op de gsm van mjin cliënt gezien dat een vrouw hem via Facebook een vriendschapsverzoek had verstuurd. Hierop ging ze opnieuw compleet door het lint. Uit frustratie heeft hij toen inderdaad die fles tegen de muur gegooid, maar hij heeft nooit een scherf opgeraapt en ermee gedreigd. Ze is vervolgens in haar bed gekropen maar hij haalde haar er even later weer uit omdat hij het absoluut wou uitpraten. Daarbij heeft hij tegen een poef getrapt en die kwam tegen haar enkel terecht. Toen hij even later terugkeerde van het toilet stond ze hem in de woonkamer op te wachten met dat mes. Hij is niet op haar afgestormd, en heeft trouwens zelf de hulpdiensten moeten bellen. Het is door het adequate handelen van de hulpdiensten dat hij nog leeft.”

De uitspraak volgt op 17 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.