Alweer man vervolgd voor zinloos geweld op Guido Gezelleplein in Koksijde

Het Guido Gezelleplein in Koksijde is al lang een doorn in het oog van de gemeente, de politie en het gerecht.© JH
Het Guido Gezelleplein in Koksijde is al lang een doorn in het oog van de gemeente, de politie en het gerecht.© JH
Redactie KW

In de rechtbank van Veurne moest zich alweer een man verantwoorden voor feiten van zinloos geweld op het Guido Gezelleplein in Koksijde. De 48-jarige Jean D. sloeg er zonder reden een andere man een breuk in de bovenkaak.

Het Guido Gezelleplein in Koksijde is al veel langer een doorn in het oog van de gemeente, de politie en het gerecht. Regelmatig vinden er feiten van zinloos geweld plaats die vaak toe te schrijven aan rondhangende mannen die hun dagen vullen met bier drinken op het plein, die ze meestal in de Spar vlakbij gaan halen.

Strafblad gedrenkt in alcohol

“Ook voor ons is het plein op die manier gekend, als een plaats waar mannen bier gaan drinken op de bankjes, ook in coronatijden, en voorbijgangers lastig vallen”, sprak de procureur. “Dat gebeurde ook met Jean D. op 22 september vorig jaar. Zonder aanleiding sloeg hij slachtoffer J. een fractuur in de bovenkaak en liep hij enkele schaafwonden op. Jean D. heeft een redelijk strafblad met alcohol als rode draad doorheen de feiten. Ik vraag een strenge straf met voorwaarden zodat hij een begeleiding kan volgen voor zijn probleem.”

“Maar twee pintjes gedronken”

Volgens de advocaat van slachtoffer J. heeft hij nog steeds last. “Hij is nog steeds herstellende van zijn operatie na de slagen. We vragen daarom de aanstelling van een deskundige. Hij is ook nog bang, want hij werd vanuit het niets aangevallen op het plein.” Jean D. ontkende de feiten niet, maar vergoelijkte die wat. “Ik weet niet wat me bezielde want had toen maar twee biertjes gedronken. Die andere man was zelf erg zat en daagde me uit. Ik werkte toen al zes maanden niet meer als kok, was aan het scheiden en zat diep.” De rechter hoorde het niet graag. “Omdat u het moeilijk heeft, moeten anderen dat dus bekopen met klappen?” Vonnis op 23 april. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.