“Als ik ‘go away’ zeg, wat is daar nu racistisch aan?”

Redactie KW

Kunstenaar Jan De Ccok (45) blijft erbij dat hij zich nooit racistisch zou hebben uitgelaten tegenover een Mexicaanse toerist. “‘Go away’ zeggen, wat is daar nu racistisch aan?”

De feiten speelden zich in de nacht van 27 op 28 december 2019 af in het volkscafé De Reisduif in Brugge. Rond 1 uur zag een getuige hoe een klant op enkele andere klanten afstapte. In de daaropvolgende schermutseling werd een Mexicaan bij zijn hemd gegrepen en tegen de grond getrokken. “Ga naar je land!”, zou de man hebben geroepen. Het bleek om Jan De Cock te gaan, de wereldvermaarde kunstenaar die Anderlecht inruilde voor Brugge.

De rechtbank van Brugge verleende De Cock opschorting van straf voor zijn racistische uitlatingen en de slagen. Toch ging hij in beroep, vooral omdat hij de racistische uitlatingen ontkent. De Cock beweerde dat de Mexicanen op hen zijn afgestapt nadat er een discussie ontstond over de wifi. “Daar hangt een bord boven de toog: ‘hier geen wifi, hier praten we met elkaar’.” Volgens De Cock kreeg hij na een discussie daarover stampen en klappen en liep hij drie gekneusde ribben.

Het hof van beroep liet in maart daarom vijf getuigen komen. Een jonge vrouw vertelde hoe ze zag dat een man, De Cock, naar de tafel met de drie Mexicanen liep, hem vastpakte en zijn hemd scheurde. Hij nam een van hen vast, scheurde zijn hemd. Volgens haar zou De Cock zaken in het Nederlands en het Engels hebben geroepen in de zin van: “Jullie horen hier niet thuis” en “Go away!”

Ook de twee politie-inspecteurs die eerst ter plaatse waren na de ruzie verklaarden onder ede dat ze De Cock hoorden zeggen ‘dat ze de Brugse cultuur kwamen bezoedelen’ en ‘dat hij hun aanwezigheid niet kon verdragen’, maar De Cock ontkent dat in alle toonaarden. “Hij heeft hen zelfs uitgenodigd binnen te komen”, pleitte zijn advocaat. “Dat café is daar zo klein, dat ze tegen elkaar plakken om niet te vallen.”

Maar de procureur-generaal noemde kunstenaars fijnzinnig, maar dat De Cock in deze nu niet bepaald fijnbesnaard was. In een mail aan de politie waarbij hij de situatie beschreef had De Cock het onder meer over moslims en alcohol. “Dat is mijn meningsvrijheid”, zei De Cock daarop. “Het is juist mijn taak als kunstenaar om daarover mijn visie te geven. En ‘go away’ zeggen, wat is daar nu racistisch aan. Een minister mag tegenwoordig zelfs zeggen: ‘blijf in uw kot!’.” Uitspraak op 7 september. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.